Motorová jednotka Alstom Lint 41 společnosti Leo Express ve stanici Ústí nad...

Motorová jednotka Alstom Lint 41 společnosti Leo Express ve stanici Ústí nad Orlicí | foto: Jakub Vrána, iDNES.cz

Leo Express prodává jízdenky za devět korun, zaplatit je nutné měsíc předem

  • 113
Soukromý železniční dopravce Leo Express začal na svých vnitrostátních linkách nabízet jízdenky od devíti korun. Za tuto cenu je podle firmy u každého spoje k dispozici pět procent jízdenek ve třídě Economy, pokud si je cestující koupí s měsíčním předstihem. Nabídka má platit do poloviny prosince.

Za devět korun lze zakoupit i jízdenku z Prahy do Ostravy. Podle dopravce je to možné díky dynamickému jízdnému, jehož výše závisí na obsazenosti spoje a na tom, kdy si cestující jízdenku kupuje. „Obecně platí, že čím méně jízdenek je k dispozici ke koupi, tím více se zvyšuje jejich cena,“ uvedl mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

RegioJet nabídne vlak do Budapešti za čtyři stovky. Není to dumping, hájí se

Devítikorunovou jízdenku je nutné zakoupit minimálně 30 dní před odjezdem. Na jednotlivých spojích by mělo být za tuto cenu k dispozici pět procent jízdenek ve třídě Economy. „Celkem jsou k dispozici desetitisíce takto levných jízdenek,“ tvrdí Sedlařík.

Cílem dopravce je přitáhnout takto nové zákazníky. „Větší množství zákazníků pak bude logicky generovat vyšší příjem i při nižších cenách,“ míní Sedlařík. Leo Express podle něj nekompenzuje devítikorunové jízdenky tím, že by v rámci dynamického jízdného naopak zvedl maximální sazby.

„Zavedení minimální sazby nemělo vliv na zvýšení cen jízdného, naopak se v celkovém úhrnu cena jízdného snížila. Pří nákupu jízdenky na poslední chvíli může stát v zaplněném vlaku (na lince Praha–Ostrava) v závislosti na dni odjezdu v rozmezí 400–700 korun, nicméně konečnou cenu určuje algoritmus,“ vysvětluje mluvčí.

Například u konkurenčního RegioJetu je cena jízdenky předem daná. „Zákazníci preferují předvídatelnost cen před tím, kdy se ceny mění v čase a pár jízdenek za nízkou cenu je vykoupeno extrémně vysokými cenami ostatních jízdenek,“ reagoval mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.  

Prodej devítikorunových jízdenek Leo Express odstartoval v úterý. Pod náporem zájemců dopravci několikrát spadl server. „Vzhledem k náporu na náš server nejsme schopni nyní přesně říci, kolik se již prodalo jízdenek, nakupujících však byly tisíce,“ uzavírá Sedlařík.