RegioJet musel dosud vagony čistit ručně, což bylo na řadě vozů i vidět.

RegioJet musel dosud vagony čistit ručně, což bylo na řadě vozů i vidět. | foto: Student Agency

Konec špinavých žlutých vlaků. Dráhy už je pouští do své myčky

  • 870
Společnost RegioJet už nebude muset mýt své vagony jen zvenčí s pomocí koštěte a kýble s vodou. Po téměř roce jednání se firma dohodla s Českými drahami na používání jejich myček v Praze a Bohumíně. Nikdo jiný než dráhy totiž myčku vagonů mezi Prahou a Ostravou neprovozuje.

Po smlouvě na půjčování plošiny pro nástup vozíčkářů jde o další posun v nepříliš dobrých vztazích státního a soukromého dopravce. Informaci o podpisu smlouvy potvrdili mluvčí obou firem.

"Mohu potvrdit, že smlouva na využití myček byla uzavřena. Mohou využívat myčku na našem pražském odstavném nádraží, tak v našem areálu v Bohumíně, kde je další moderní myčka," řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

RegioJet musel dosud vagony čistit ručně, což bylo na řadě vozů i vidět. "Ruční mytí neřeší například špínu na střeše a je velmi složité. Proto jsme rádi, že můžeme využít i myčku," řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Soukromí dopravci nemají jinou možnost než mýt své vlaky u Českých drah. Leo Express, který vyjede na trať z Prahy do Ostravy v prosinci, se již na využívání myčky dohodl.

Nová úskalí liberalizace kolejí

Na monopol některých činností na dráze ze strany Českých drah upozornil včera poslance hospodářského výboru i šéf Drážního úřadu Pavel Kodym. "Liberalizací železnice vznikne nový problém s přístupem pro technicko-hygienickou údržbu vlaků," varuje Kodym. Ministerstvo dopravy o problému ví.

Vztahy obou dopravců nejsou půl roku po ostrém startu žlutých vlaků stále ideální. Firmy se stále nedohodly například na uznávání jízdenek či možnosti prodeji jízdních dokladů. Vztahy jsou vyhrocené především kvůli častým emotivním vyjádřením šéfů obou firem.

Radim Jančura z RegioJetu nevynechal příležitost rýpnout si do drah ani včera před poslanci. Podle něj do dvou let zkrachují a dopadnou jako maďarské státní aerolinky Malév, které v únoru zbankrotovaly kvůli povinnosti vracení státní podpory.