Hradubická silnice u Opatovic nad Labem.

Hradubická silnice u Opatovic nad Labem. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Jezdit z Pardubic do Hradce stodesítkou prozatím nepřichází v úvahu

  • 53
Dva roky starý slib řidičům, že budou moci z Pardubic do Hradce Králové jezdit legálně rychlostí 110 kilometrů za hodinu, se utopil v bažině byrokracie.

Nejnovější zpráva zní zdánlivě optimisticky. Vláda ve středu schválila zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na vybraných silnicích první třídy z 90 na 110 kilometrů  za hodinu. Takzvaná Hradubická, neboli silnice I/37, mezi ně patří (více o rozhodnutí vlády zde).

Ve skutečnosti je ale od spuštění rychlejšího provozu dál než dřív. Úředníci ji totiž vyřadili ze seznamu silnic, kde se novinka měla zkoušet co nejdříve.

Přednost dostaly silnice u Plzně a u Liberce. Což v praxi znamená, že letos se u Pardubic rychleji jezdit nebude.

"Skončilo to na administrativě, protože se již chystané zkoušky vyšší rychlosti musely projednávat ve dvou krajích," řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Připomínky měla i dopravní policie, výměna nevyhovujících svodidel navíc musela nejdřív projít výběrovým řízením na jejich dodavatele.

Než schválí novelu zákona parlament, pravděpodobně s účinností od 1. ledna příštího roku, a než se vydají prováděcí vyhlášky, stodesítkou po čtyřpruhu řidiči jezdit nebudou.

Pardubická správa Ředitelství silnic a dálnic ČR musí zatím se změnou dopravního značení, svodidel a dalších prvků zádržného a bezpečnostního systému na této silnici počkat.