Nečasův protikandidát Ivan Fuksa tleská znovuzvolenému předsedovi ODS.

Nečasův protikandidát Ivan Fuksa tleská znovuzvolenému předsedovi ODS. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Bývalý rebelující poslanec za ODS Ivan Fuksa míří do čela Aeroholdingu

  • 102
Bývalý rebelující poslanec za ODS Ivan Fuksa míří do čela Českého Aeroholdingu. Bude zodpovědný především za privatizaci Českých aerolinií, kterou začala připravovat vláda.

"Mohu potvrdit, že k nám nastupuje od ledna na post vrchního ředitele," uvedla pro iDNES.cz mluvčí společnosti Michaela Lagronová. S informací přišel jako první server Aktuálně.cz.

Bývalý ministr zemědělství Fuksa zatím nebude v představenstvu holdingu. Fuksa dříve několik let působil v dozorčí radě společnosti Letiště Praha, kde zastupoval ministerstvo financí. Podle informací MF DNES se o něm také spekulovalo jako o kandidátovi na post šéfa NKÚ.

Co je Český aeroholding

Český aeroholding zastřešuje státní společnosti, které působí v oblasti letecké přepravy a souvisejících službách. Patří mezi ně zejména Letiště Praha (provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha) a letecké společnosti České aerolinie a HOLIDAYS Czech Airlines.

Fuksa patřil mezi trojici středočeských poslanců, kteří se v minulých měsících pustili do střetu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a kvůli svému odporu k vládnímu daňovému balíčku nakonec odešli ze Sněmovny. Lídři ODS ale dávali najevo, že je strana po tom, co ustoupili, "neodepíše" (více čtěte zde).

Jejich odchod provázely spekulace médií o tom, zda a co jim za to bylo nabídnuto. Fuksa od ledna 2007 do května 2010 zastával funkci prvního náměstka ministrů financí Miroslava Kalouska (nyní TOP 09) a nestraníka Eduarda Janoty. Krátce po zvolení do Sněmovny v květnu 2010 byl jmenován ministrem zemědělství, kterým byl do svého odvolání loni v říjnu.

Hledání strategického partnera pro ČSA schválila vláda a mateřská společnost Český Aeroholding obeslala 50 největších světových dopravců s výzvou k podání nabídek. Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009 (více o privatizaci čtěte zde).

, ,