easyJet

easyJet

EasyJet spustí z Prahy osmou linku, bude létat do skotského Edinburghu

  • 39
Druhá největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě posílí svůj byznys v Česku. Od března začne létat čtyřikrát týdně z Prahy do skotského hlavního města Edinburghu. Praha je jednou ze šesti nových destinací, kam začne easyJet z Edinburghu létat.

Airbus A 319 bude létat mezi oběma městy v úterý, čtvrtek, pátek a neděli. Nejlevnější zpáteční letenky vycházejí na zhruba 1 600 korun.

EasyJet doplní na trase další britskou nízkonákladovou společnost Jet2. Britský easyJet je v Praze třetím největším dopravcem a jeho podíl na počtu cestujících roste. Kromě dvou linek na londýnská letiště Gatwick a Stansted létá z Prahy do Bristolu, Milána, Paříže, Lyonu a Amsterdamu.

Nízkonákladová společnost easyJet vznikla v roce 1995. Založil ji řecko-britský milionář Sir Stelios Haji-Ioannou. On a jeho příbuzní drží nyní ve firmě největší podíl, zhruba 38 procent akcií, zbytek patří drobným akcionářům a obchoduje se na londýnské burze. Vedení firmy má však s většinovým akcionářem napjaté vztahy. V minulosti firmě například hrozil, že přijde o značku easy, pokud se budou její lety opožďovat.

Společnost sídlí v britském Lutonu. Nyní má zhruba 7 300 zaměstnanců. Pracuje pro ni 1 900 pilotů a zhruba 4 500 členů palubního personálu. Firma provozuje téměř 600 linek ve 30 zemích, které zajišťuje 200 letadly.