Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: koláž iDNES.cz

Přelet dronu obral britské letiště o čtvrtinu loňského růstu

  • 11
Provoz na britském letišti Gatwick ve Velké Británii v prosinci narušil přelet dronu. Nepředpokládaná událost paralyzovala vzdušný přístav na více než třicet hodin. Zdánlivě banální událost mohla firmám způsobit škody v řádu desítek milionů liber.

Škody po „útoku“ dronem, které mohou být vzhledem k rozvoji této technologické hračky čím dále častější, bilancoval list The Independent

Přerušení provozu až na 36 hodin zhatilo 19. prosince cestu více než 1000 letadel a 150 tisíc lidí.

Podle listu letiště v posledních letech velmi rychle rostlo, ale loni přišlo zpomalení. Meziročně stoupl počet pasažérů o 1,1 procenta. Svůj díl viny na tom má i přelet dronu. Bez této události by růst dosáhl 1,4 procenta.

Gatwick je nejrušnějším letištěm na světě s jednou přistávací plochou. V minulém roce odbavilo 46,1 milionů cestujících, čímž se stalo druhým nejfrekventovanějším letištěm ve Velké Británii po londýnském Heathrow. To loni rostlo o 2,8 procenta na 80 milionů pasažérů. V nárůstu počtu cestujících však přesto může závidět letištím v Africe a Latinské Americe, které se těší velkému boomu létání. Nárůst tam činí 9,3 procenta.

Také Heathrow už mělo několikrát problémy s drony. Naposledy minulý týden, 8. ledna, kdy dron vyřadil na hodinu jednu z ranvejí. Policie hledá viníky incidentu, který zpozdil mnoho letů.

Podle listu Evening Standard chaos, vyvolaný loňským přeletem dronu v blízkosti letiště Gatwick, stál firmy desítky milionů liber. Mluvčí letiště dopad odhadl na nejméně 20 milionů liber.

Mezi poškozené se počítají kromě letiště letecké společnosti, obchody, hotely, i taxi služby. Kompenzace podle Úřadu pro letectví (Civil Aviation Authority) není možná, přestože se dopravci musejí postarat o cestující, zajistit jim stravu, ubytování v hotelích, případně dopravu. Části klientů bylo nutné přeložit let, ale někteří požádali o vrácení peněz.

Poradenská společnost JG Aviation Consultants odhadla, že firmy jako je EasyJet, který Gatwick využívá pro čtyřicet procent letů, přišly o stovky tisíc liber. Letištní restauranty a obchody přišly odhadem o další milion liber.