V pátek před Vánoci, tedy v den zvýšené poptávky po cestování, se navíc vydají příznivci hokejového klubu Kometa Brno na ligové utkání do Prahy.

V pátek před Vánoci, tedy v den zvýšené poptávky po cestování, se navíc vydají příznivci hokejového klubu Kometa Brno na ligové utkání do Prahy. | foto: České dráhy

Na Vánoce domů vlakem? České dráhy vypraví desítky posilových vozů

  • 14
České dráhy svým cestujícím slibují, že po dva dny před Štědrým dnem, na tratě vyšlou desítky posilových vozů, které mají zajistit, aby se lidé pohodlně dostali ke svým rodinám. Přesto ale dopravce kvůli zvýšenému zájmu doporučuje rezervaci místa s dvoudenním předstihem. V pátek vypraví ČD navíc z Brna do Prahy speciální vlak Kometa expres pro hokejové fanoušky.

Nejvíce posil pojede v pátek a v sobotu 22. a 23. prosince. Vedle tradičních linek z Prahy do Ostravy, na Valašsko, Slovácko nebo na jižní Moravu bude zařazeno více vozů i u vlaků například z Prahy do Českých Budějovic nebo západních Čech. Posíleny budou také spoje směrem na Slovensko.

Kromě těchto dopředu zařazených vozů budou mít České dráhy (ČD) již tradičně připravené také další vozy pro operativní posilování vlaků. Ty budou soustředěny hlavně v uzlech v Praze, Brně, Olomouci a Bohumíně. Tyto vozy bude možné připojit podle vytížení jednotlivých vlaků.

„Pokud možno, nejezděte před Vánoci v dopoledních špičkách“

„Při posilování spojů dopředu se bude dopravce řídit především množstvím rezervací v jednotlivých spojích, proto všem doporučujeme včasnou rezervaci místa, a to alespoň dva, nejpozději však jeden den dopředu. Údaje o vydaných rezervacích pomáhají dispečerům Českých drah při rozhodování o posile jednotlivých vlaků,“ říká mluvčí ČD Petr Štáhlavský.

Cestujícím také doporučuje, aby si, pokud mohou, své cesty naplánovali mimo očekávanou přepravní špičku v pátek a v sobotu dopoledne. Při cestování spoji o větším počtu vozů pak nabádá, aby pasažéři využili celou délku vlaku.

„Velmi často bývají vozy na okrajích soupravy, například na začátku nebo na konci vlaku, obsazeny méně, než vozy ve střední části nebo v té části soupravy, která na nejfrekventovanějších nádražích stojí u příchodu na nástupiště,“ dodává Štáhlavský.

Fanoušci Komety Brno dostanou vlastní vlak

V pátek před Vánoci, tedy v den zvýšené poptávky po cestování, se navíc vydají příznivci hokejového klubu Kometa Brno na ligové utkání do Prahy. Pro fanoušky Komety je proto na objednávku klubu vypraven speciální posilový vlak, který v poledne vyjíždí z vlečky BVV v Brně a do Prahy-Libně v blízkosti hokejové O2 arény má plánovaný příjezd v 15:10 hod.

Zpět se bude vracet z Prahy-Libně ve 23 hodin a do Brna dorazí před půl druhou v noci. Jenom tento zvláštní vlak bude mít celkem 15 vagónů s kapacitou přes 1 000 míst k sezení. Posílen bude také rychlík 982 s odjezdem z Brna hl.n. ve 12:20 hod. a s příjezdem do Prahy-Libně v 15:42 hod.

Již od 15. prosince až do soboty 23. prosince a pak i během vánočních prázdnin a po Novém roce pojede také na Slovensko druhý noční vlak, EuroNight Bohemia Praha – Košice, který v současnosti jezdí jen ve dnech zvýšené poptávky. Posilový lůžkový a lehátkový vůz poveze před Vánoci také denně jezdící EuroNight Slovakia Praha – Humenné a posilový vůz 2. třídy a vůz pro přepravu aut bude mít i páteční posilový expres Roháče.