ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Třetinový pokles cestujících srazil ČD do dvoumiliardové ztráty

  • 22
Hospodářský výsledek státem vlastněných Českých drah se kvůli jarní karanténě propadl do ztráty 1,98 miliardy korun. Pololetní výsledky dopravce nepodržela ani nákladní doprava, kterou ochromení celé řady výrobních odvětví připravilo o zakázky. Ve srovnání s loňským pololetním ziskem se výsledek propadl o 2,6 miliardy korun.

„Po zavedení opatření proti šíření nemoci poklesl počet cestujících v našich vlacích oproti běžnému stavu o více než 90 procent. Postupné uvolnění restrikcí sice následně vedlo k oživení zájmu o cestování, na loňské počty zákazníků, ani tržby jsme se ale bohužel nedostali. Zejména pak v mezinárodní dopravě, kde citelně chybí zahraniční turisté. Za celé pololetí jsme přepravili 59,8 milionů zákazníků, což je meziročně přibližně o třetinu méně.“ komentoval očekávaný ztrátový rozpočet generální ředitel společnosti Václav Nebeský.

V nákladní dopravě se ČD Cargo potýkalo s praktickým zastavením přeprav automobilů a součástek pro automobilový průmysl, vypadly rovněž kontejnerové přepravy zboží z Číny a další obchodní komodity. Nákladní doprava tak dosáhla pouze provozního zisku, při započtení odpisů a dalších nákladů se hospodaření Carga propadlo do mírné 44milionové ztráty. 

Ani nynější výpadek příjmů ale podle Nebeského nebude znamenat stopku pro modernizační snahy Českých drah. 

„Obě největší společnosti Skupiny ČD dál pokračují v obnově vozidlového parku a zkvalitňování služeb. Například v osobní dopravě patří k největším probíhajícím investicím nákup netrakčních souprav push-pull, dvouvozových bezbariérových jednotek RegioPanter, dodávka 50 moderních osobních vozů pro expresní dopravu a v neposlední řadě modernizace osobních vozů. K investicím do vozového parku dochází průběžně také v nákladní dopravě, kde jde o základní a nezbytnou podmínku probíhající expanze v zahraničí,“ dodal.