Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

Benzin zlevnil o dvacetník, pomohla vyšší těžba ropy

  • 0
Po nejistotě vyvolané zvažovaným vojenským řešením syrské krize pohonné hmoty opět zlevňují. V minulém týdnu klesla cena benzinu o dvacetník a nafty o sedm haléřů. Přispěla k tomu vyšší produkce ropy v Libyi a Iráku. "V tomto týdnu očekáváme další pokles cen pohonných hmot," říká analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Cena ropy na světových trzích otočila a v závěru týdne začala zlevňovat. Analytik Jedlička to vysvětluje výrazně vyšší produkcí černého zlata v Libyi, kde se ve čtvrtek vytěžilo pětkrát více než dříve v tomto měsíci. "Takto rychlé obnovení kapacit bylo poměrně nečekané," uvedl Jedlička. Zároveň se zvedla těžba v Iráku.

Kromě těchto vlivů se na lepších cenách pro řidiče na tuzemských čerpacích stanicích podílela i koruna posilující k dolaru. Česká měna zpevnila v minulém týdnu o 1,6 procenta.

Benzin na pumpách v Česku zlevnil do neděle v průměru o 21 haléřů na 36,75 koruny. Litr nafty stál průměrně 36,40 Kč, což bylo o sedm haléřů méně než před týdnem.

Nejdražší benzin byl v Praze, kde se prodával za 37,60 koruny, následovala jižní Morava s cenou 37,25 koruny. Tyto regiony byly nejdražší i v cenách nafty. V Praze litr vyšel na 37,18 koruny, na jižní Moravě na 37,08 Kč.

Jedlička bez bližších podrobností odhadl, že v současném týdnu by měly pohonné hmoty pokračovat ve zlevňování.