ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Senioři a studenti omezili cestování, stát na nich o polovinu ušetřil

  • 50
Senioři, žáci a studenti omezili kvůli karanténním opatřením a uzavření škol cestování veřejnou dopravou. Stát tak ušetří na doplatcích, jimiž dopravcům kompenzuje zbytek peněz do plné ceny jízdenek. V březnu, kdy se koronavirová opatření teprve rozjížděla, se účet poslaný na ministerstvo dopravy meziročně smrskl o 56 procent.

„Celkem bylo fakturováno 201 milionů korun ve srovnání s lednem (stejný počet dnů, na rozdíl od února) jsou kompenzace na 41 procent, ve srovnání s loňským březnem na 44 procent, tedy propad na méně než polovinu,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. 

Nejvíce peněz tradičně poslalo ministerstvo z železničních dopravců Českým drahám, šlo o téměř 81 milionů korun. O proplacení necelých 15 milionů korun požádal za březen RegioJet a o 2,8 milionu Leo Express. 

V autobusové dopravě nejvíce vyčerpaly společnosti ze skupiny Arriva. Jen Arriva Střední Čechy, Arriva Východní Čechy a Arriva Morava požádala o proplacení více než 15 milionů korun. Šest milionů korun vyfakturovaly autobusy RegioJetu a 4,5 milionu autobusy společnosti ČSAD Vsetín.

Slevy zůstanou beze změn

Přestože jsou slevy v dopravě častým terčem kritiky jako přílišné rozhazování peněz, které není nezbytné, žádné změny vláda v jejich vyplácení nechytá. I když po vypuknutí epidemie koronaviru ministryně Alena Schillerová uvažovala o tom, že zruší alespoň státní příspěvky pro žáky a studenty a 75procentní podpora zůstane jen důchodcům, tento návrh nakonec podporu nezískal. 

Vláda pouze z téměř šestimiliardového ročního rozpočtu na pokrytí slev uloupla 1,5 miliardy korun. To ale souvisí pouze s očekáváním, že se kvůli koronaviru bude letos jezdit méně a dopravci tak budou požadovat méně peněz. Vloni stát na slevách pro student a seniory vyplatil 5,78 miliardy korun.