Zvyšují se daně i ceny v restauracích

  • 25
I když většina z pětapadesáti barů v proslulé ostravské Stodolní ulici přes den teprve nabírá dech na noční jízdu, už kolem poledne některé z nich vítají hosty na oběd. Hlavní jídlo s polévkou za 55 až 70 korun, na které řada restaurací láká, však bude již brzy minulostí.

"Zdražíme, to je jisté," říká číšník v restauraci Köhler, která je vyhlášená vynikající kuchyní.

"Jakmile budeme muset platit o čtrnáct procent vyšší daň, bude jídlo o těch čtrnáct procent dražší. To jsou jednoduché počty," říká číšník u Köhlera a pospíchá s jídlem k hostům.

Petr Dvořák, majitel klubu Kongo, dalšího podniku ze Stodolní, je přesvědčen, že se ceny brzy zvednou o mnohem víc než jen čtrnáct procent.

"Budeme srovnávat krok s ostatními západními členy unie. Vzrostou ceny surovin a další náklady, takže i oběd bude jistě dražší než jen o navýšenou daň," říká Petr Dvořák, v jehož restauraci se vaří například africká jídla.

Dana Kociánová z restaurantu Airbus, který je zařízen v leteckém stylu, však soudí, že většina provozovatelů si nebude moci dovolit zdražení o celých čtrnáct procent. "Když se o tom hosté baví, jakékoli zdražování striktně odmítají," říká Dana Kociánová.

Míní, že mnozí provozovatelé restaurací se budou alespoň zpočátku snažit ceny držet dole, přestože na obědech budou prodělávat. "Je tady obrovská konkurence, budou se asi dít věci," dodává.

Kdo po zvýšení daně nezdraží, ten podle provozního baru 100dola Jana Rejmana nepřežije. "Už tak jsou tady ceny nadoraz, po zvýšení daně nemohou zůstat na stejné úrovni, to je jisté."

Majitel klubu Král peciválů Richard Feld hodlá na novou daň vyzrát. "Rozdělím hospodu na dva právní subjekty, takže každý z nich bude mít menší obrat, než je pro placení daně nutné," plánuje Richard Feld.

"Na druhou stranu si budou muset lidé zvyknout, že stejně jako v západní Evropě i tady nebude oběd a pivo v hospodě nejlevnější," říká Richard Feld.