Výpadek napájení všechny vlaky zastavil, uvedl mluvčí Českých drah.

Výpadek napájení všechny vlaky zastavil, uvedl mluvčí Českých drah. | foto: České dráhy

Zkrat v Praze zpozdil vlaky až o dvě hodiny

  • 62
Vlaky jedoucí z a do Prahy nabraly v neděli až dvouhodinové zpoždění. Může za to výpadek proudu, který dopoledne vyřadil zabezpečení klíčových stanic v Praze, sdělil iDNES.cz mluvčí Českých drah. Po poledni se prý situace začala zlepšovat.

"V Praze došlo ke zkratu na kabelu vysokého napětí 6 000 voltů, který má na starosti napájení zabezpečovacích zařízení klíčových stanic. Kvůli tomu se zastavil provoz ve všech nejdůležitějších stanicích v metropoli," vysvětlil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Podobný výpadek se prý nestal posledních dvacet až třicet let. V čase od desáté hodiny do poledne se postupně rozsvítila červená cestou do Malešic, Vršovic, Libně, Holešovic i na Hlavní nádraží.

"Některé vlaky nabraly až dvouhodinové zpoždění, které si dovezou do cílové stanice," dodal Kubala. Nejhorší situace podle něj byla na tratích směrem na Kolín, Nymburk a České Budějovice.

Dle čtenářů iDNES.cz podle on-line služby sledování aktuální polohy vlaků v některých případech souprava přijela i o více než dvě hodiny později, například rychlík R 675 z Prahy do Brna.

Technici pražské napájení kompletně opravili po poledni. Kolem půl druhé odpoledne mluvčí uvedl, že se situace uklidňuje a vlaky by se postupně měly vrátit k časům podle jízdního řádu. Ten shodou okolností ode dneška platí v nové podobě, najdete ho na adrese jizdnirady.idnes.cz. - více zde

"S novým jízdním řádem ale nemá výpadek nic společného, šlo o čistě technickou závadu, za kterou se cestujícím omlouváme," řekl iDNES.cz mluvčí Kubala.

Zkrat na kabelu vysokého napětí se zřejmě dotkl jen elektrického vedení Českých drah. Dispečink poruch Pražské energetiky neměl podle ČTK podobný výpadek hlášen.