Unipetrol zvýší kapacitu svých rafinérií a investuje do nich 4 miliardy. | foto: Profimedia.cz

Zisk Unipetrolu se propadl o polovinu

  • 1
Petrochemické skupině Unipetrol klesl loni meziročně zisk o 52,7 procenta na 1,62 miliardy korun. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 17,3 procenta na 94,59 miliardy korun.

"Zisk se propadl hlavně kvůli vysokým jednorázovým položkám," řekla mluvčí společnosti Michaela Lagronová.

Za nimi stojí především účetní ztráta, která vznikla vysokými odpisy po prodeji dceřiných firem Kaučuk a Spolana a pokuta Evropské unie pro Kaučuk za kartelovou dohodu. Firma se proti pokutě ve výši téměř půl miliardy korun odvolala, ale do výsledků za loňský rok ji již započítala.

Hospodaření petrochemického a rafinérského koncernu negativně ovlivnily také odstávky v Chemopetrolu a České rafinerské, jejichž finanční dopady firma dříve vyčíslila na 400 milionů korun.

Analytici však propad zisku Unipetrolu nepovažují za významný.

"Výsledky jsou příznivé. Firma má solidní provozní cash flow a čistý zisk je dokonce lepší, než očekával trh," řekl analytik Komerční banky Lukáš Dufek. Očekává, že akcie Unipetrolu posílí.

Unipetrolu patří například Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade. Holding vlastní polský chemický koncern PKN Orlen, skupina zaměstnává zhruba 6000 lidí.

,