Ženy nepracují jako muži, času ale mají méně

  • 28
Evropské ženy pracují průměrně asi čtyři hodiny denně - o hodinu méně než jejich mužští kolegové. Volného času ale víc nemají. Většinu doby, kdy by se mohly věnovat samy sobě, spolkne péče o domácnost. Navzdory emancipaci potvrdil průzkum statistiků známá fakta.

Podle průzkumu evropského statistického úřadu Eurostat vydělává průměrný Evropan pět až pět a půl hodiny denně, a to včetně víkendů.

Žena stráví prací asi o šedesát minut méně. Největší rozdíl mezi časem stráveným práci muži a ženami je ve Velké Británii - Britové totiž pracují téměř o dvě hodiny déle než Britky.

Průzkum provedl Eurostat v devíti členských státech unie a Norsku. Jak lidé nakládají s časem zkoumal Eurostat v Belgii, Německu , Estonsku, Francii, Maďarsku, Slovinsku, Finsku, Švédsku a Velké Británii.

Nejvíc volného času mají Norové
Nejpohodovějším národem se zdají být Norové. Z 24 hodin věnují Norky sami sobě pět hodin a dvacet dva minut, Norové ještě o čtvrt hodiny více. Nejméně volného času mají podle Eurostatu Francouzi - ženy jen něco málo přes tři hodiny, muži 3 hodiny 51 minut.

O to více času ale Francouzi věnují jídlu. Zatímco ostatní národy průměrně stolují dvě až dvě a půl hodiny denně, Francouzi stráví za jídelním stolem až tři hodiny.

Muži pracují, ženy vedou domácnost
Rozdíly mezi využíváním času ženami a muži byly zřetelné takřka při všech aktivitách. Muži tráví více času v práci, ženy se zase starají o domácnost. V péči o rodinu jednoznačně vynikají Slovinky - asi čtyři a půl hodiny, následují je Španělky a Belgičanky.

Bez ohledu na zemi ale platí, že domácnost je především doménou žen. Ve všech státech, kde výzkum proběhl, se ženy věnují domácím pracím a rodině více než muži.

Ta jim ale spolkne tolik, že v konečném součtu mají více volna přeci jen muži. Většinou ho tráví před televizní obrazovkou nebo sledováním videa. Podobným zábavám se věnují i ženy.

Evropané a Evropanky si nemají co vyčítat snad jen ve spánku. Bez ohledu na pohlaví či národnost spí Evropan v průměru něco málo přes osm hodin.

Čas strávený v práci (v hodinách)

Země

Ženy

Muži
Belgie 3:53 5:03
Německo 3:52 5:05
Španělsko 4:13 5:00
Francie 4:32 5:44
Maďarsko 4:43 5:25
Slovinsko 4:23 5:20
Finsko 4:20 5:32
Švédsko 4:05 5:17
Velká Británie 4:06 5:42
Norsko 3:26 4:56
Zdroj: Eurostat

,