Domov důchodců na Vychodilově ulici v Brně-Žabovřeskách

Domov důchodců na Vychodilově ulici v Brně-Žabovřeskách | foto: Monika Tomášková

Ženy mají v průměru o 2 000 nižší důchod než muži

  • 12
Průměrná česká důchodkyně si musí vystačit s téměř o 2 000 korun menší penzí, než jakou pobírají muži. Rozdíl mezi důchody zdůvodňují odborníci tím, že ženy pracují častěji na méně placených pozicích a také často pobírají za stejnou práci méně peněz.

Na konci letošního prvního pololetí pobíral penzista průměrně 10 522 korun, jeho vrstevnice dostávala 8 586 korun. Poměr se za posledních osm let téměř nezměnil. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení.

Výši penze ovlivňuje mimo jiné i výdělek. Ženy v Česku mají o čtvrtinu nižší průměrnou mzdu než muži. O téměř pětinu je nižší jejich medián příjmu, tedy prostřední hodnota. Ženy totiž obvykle pracují v profesích a oborech s nižšími mzdami. Ale i ženy na stejných pozicích jako muži pobírají často za stejnou práci méně než jejich kolegové. Podobná je situace i v ostatních zemích EU.

Feminizace chudoby
Organizace a odborníci, kteří se věnují problematice rovnosti pohlaví, na nerovnosti ve výdělcích opakovaně poukazují. Podle nich je nutné podmínky pro ženy a muže srovnávat. Kvůli nižším příjmům a poté i důchodům ženám totiž mnohem víc než mužům hrozí ve stáří chudoba. Sociologové mluví o feminizaci chudoby.

Před pěti lety ženy pobíraly starobní penzi v průměru 6 429 korun, muži měli o 1 473 korun více. Ženský starobní důchod představoval 81,4 procenta důchodu mužského. Letos v pololetí to bylo 81,6 procenta. V roce 2000 odpovídala penze žen 82,4 procenta mužské penze.

,