Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Radek Miča, MAFRA

Zemědělci nebudou blokovat dopravu, vyjednali si vyšší mzdy

  • 23
Zemědělci zrušili zítřejší blokádu Prahy. Dohodli se s podnikateli na růstu platů v příštím roce o 2,7 procenta. Redakci to potvrdil předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek.

"Dohodli jsme se na růstu platů zemědělců v příštím roce v průměru o 2,7 procenta. Pro dělnické profese o tři procenta," uvedl Dufek, jehož organizace zastupuje 35 tisíc agrárníků, tedy zhruba třetinu ze všech 120 tisíc zemědělců v Česku.

Zemědělcům se tak povedlo vyřešit jeden z důvodů, kvůli kterému chtěli vyrazit na dálnici. Řešení druhého důvodu - narovnání přímých plateb z Evropské unie - odsunuli po vzoru Agrární komory ČR na únor příštího roku. "Bylo to tvrdé jednání, jehož výsledkem je kompromis. Jsme ale spokojeni," prohlásil odborový předák.

Zemědělci pohrozili blokádou dálnic, později i řetězců minulý čtvrtek. Nejprve chtěli zablokovat jednu z dálnic u Prahy, následně všechny příjezdy do hlavního města, a kdyby ani to nepomohlo, vyhrožovali zablokováním supermarketů.

Dorovnání přímých plateb je stále ve hře

Tím vším si chtěli vymoci vyšší mzdy a také tlačit vládu na změnu postoje k dorovnávání přímých plateb z EU, na které mají čeští zemědělci nárok. Přímé platby mají agrárníkům pomoci vyrovnávat rozdíly, které jsou způsobeny nerovnoměrnou zemědělskou unijní politikou, podle které až minimálně do roku 2014 budou staré státy EU dostávat pro své zemědělce více peněz z unijního rozpočtu než státy nové.

Loni dostali čeští zemědělci šest miliard, letos přes tři miliardy, ale v příštím roce je v položce přímých plateb natištěna nula. A právě to zemědělce rozzlobilo. Na konci listopadu se jich tisíce sjely do pražské Lucerny, aby přiměly premiéra Petra Nečase tento vládní postoj změnit.

To se jim ale nepovedlo. Premiér sice řekl, že jejich požadavkům rozumí a považuje je za oprávněné, ale v rozpočtu na to peníze chybí. (viz článek Peníze nedostanete, řekl Nečas zemědělcům. Dostal čas do února)

Ministr zemědělství Ivan Fuksa ale v nědělní diskusi na Primě uvedl, že je přesvědčen o tom, že zemědělci nakonec část peněz dostanou. "Peníze se vyplácejí až na konci roku a já navrhnu takové reformní kroky na ministerstvu, které mohou ušetřit stamiliony korun," uvedl ministr.

Právě tyto peníze by pak rád poslal zemědělcům. Uspořit se podle něj může i tím, když se zlepší hospodaření státního podniku Lesy ČR.