Výraznější pokles cen ropy zřejmě nelze čekat kvůli Nigérii.

Výraznější pokles cen ropy zřejmě nelze čekat kvůli Nigérii. | foto: Profimedia.cz

Zarkávího smrt postrčila cenu ropy pod 70 dolarů

  • 2
Na zprávy o smrti iráckého vůdce Al Kajdy zareagoval trh s ropou. Od středy klesající ceny černého zlata se po prohlášení americké armády spustily až pod 70 dolarů za barel. Barel americké lehké ropy se obchoduje za 69,54 dolaru, Brent zlevnil na 68,35 dolaru.

Nejhledanější muž Iráku zemřel podle televize ABC při americkém leteckém útoku severně od Bagdádu. Zarkávího smrt potvrdil i irácký premiér Malikí.

O ZARKÁVÍHO SMRTI ČTĚTE ZDE

"Doufáme, že odstranění iráckého teroristického vůdce povede k lepší stabilizaci politické situace v Iráku. To by mohlo v budoucnu přinést i větší nabídku ropy," cituje energetického analytika ze společnosti Purvin & Getz Victora Shuma BBC.

Irácké ropné základny totiž v minulosti snížily výstup kvůli častým útokům ze strany iráckých vzbouřenců, píše server BBC.

Naopak Edward Meir ze společnosti MAN Financial se domnívá, že výraznější pokles nelze čekat. "Situace v Iráku je teď tak chaotická, že to překonává i efekt ze Zarkávího smrti," říká.

Podle obchodníků má na vývoj cen i nadále situace v Nigérii, kde hrozí násilnosti spolu s narušením plynulosti těžby, píše agentura ČTK.

Ceny ropy s obavami sledují Američané. "Už teď je jasné, že drahá ropa začíná mít negativní dopady na americkou ekonomiku," řekl bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan.