Zálohový automat na PET láhve

Zálohový automat na PET láhve | foto: Zálohujme.cz

Mattoni se nevzdává. Stále usiluje o systém zálohovaných PET láhví v Česku

  • 24
Již v deseti evropských státech funguje zálohový systém plastových láhví a další země se na tento systém připravují. Společnost Mattoni 1873 je největším zastáncem zálohování plastových láhví v Česku. Na úterní tiskové konferenci představila nejnovější studii systému vratných záloh na nápojové obaly, kterou vypracovala poradenská společnost EEIP.

Podle společnosti Mattoni by se nápojové odvětví mohlo stát, i díky zavedení záloh, prvním plně cirkulárním odvětvím Česka. K plošnému zavedení záloh stále však v Česku chybí legislativa.

„Ekonomická motivace ke třídění a recyklaci PET láhví a hliníkových plechovek cestou zálohového systému zajistí, že téměř sto procent nápojových obalů bude recyklováno a vrátí se zpět do oběhu. A to je základní princip cirkulární ekonomiky. 

„Právě cena obalu zamezí jeho pohození v přírodě, skládkování či spálení ve spalovně. Vítám iniciativu výrobců k zavedení zálohového systému, která má podporu většiny obyvatel“, říká Martin Bursík z pražské Komise pro udržitelnou energii a klima.

Zálohování PET láhví a plechovek dlouhodobě podporuje iniciativa Zálohujme.cz, kterou spoluzaložila společnost Mattoni 1873. Podle ní existuje řada odborných studií, které zálohování PET láhví a plechovek podporují jako cestu ke splněné cílů EU.

„Zálohový systém je nutnou součástí budoucnosti nápojového průmyslu, která tkví v cirkulární ekonomice. Tedy v recyklaci z láhve do láhve, resp. z plechovky do plechovky,” dodává Alessandro Pasquale, generální ředitel Mattoni 1873.

Fotogalerie

Cílem studie EEIP bylo navrhnout způsob, jakým by Česko mohlo dosáhnout splnění dvou závazných cílů EU: požadované míry sběru jednorázových nápojových PET láhví a povinného podílu recyklátu v nových PET láhvích. Studie pak na základě poznatků navrhla model zálohového systému, který považuje za ekonomicky funkční.

„Ve všech zemích, které již nyní dosahují míry sběru PET láhví 90 procent a více, funguje zálohový systém. Současně v žádné zemi bez plošného zálohového systému nedosahuje míra sběru PET láhví 90 procent,“ uvádí ředitelka EEIP Dita Tesárková. Přitom právě devadesátiprocentní míra sběru PET láhví je jedním z cílů nové směrnice EU, k jejímuž splnění do roku 2029 se ČR zavázala.

Návrh EEIP předpokládá zavedení centralizovaného systému, za jehož řízení odpovídá operátor – nezisková společnost – založená subjekty nápojového průmyslu. Systém je povinný pro výrobce, dovozce dotčených obalů i pro maloobchodní sektor. Záloha ve výši tři koruny se týká všech jednorázových nápojových PET láhví a hliníkových plechovek o objemu od 0,1 do 3 litrů.

Mattoni otestuje zálohované petky na Košíku, zákon s nimi nepočítá

„Veškeré náklady spojené s vybudováním i provozem systému, nesou výrobci a dovozci nápojů v dotčených zálohovaných obalech. Ti ale v konečném důsledku díky uzavření cirkulární smyčky ze systému benefitují a nejsou tak nuceni přenášet náklady na spotřebitele. Spotřebitel může tratit jen tehdy, rozhodne-li se z vlastní vůle nevrátit zálohovaný obal do systému,“ popisuje návrh Dita Tesárková.

Model také počítá s tím, že náklady obchodníků jsou operátorem kompenzovány prostřednictvím manipulačních poplatků, jejichž výše zohlední jak provozní, tak investiční náklady obou metod výkupu (manuální i automatizované). Celý systém je provozován jako neziskový.

„Bylo by skvělé, kdyby studie motivovala naše zákonodárce uvažovat o pozitivním přístupu k zavedení plošných záloh. Ke změně by mohly přispět i nově nabyté zkušenosti ze zavádění zálohového systému na Slovensku, který začne fungovat v příštím roce,“ uzavírá Alessandro Pasquale.

Plošný systém zálohování PET lahví Česko loni odmítlo a podle ministra životního prostředí Richarda Brabce se ho zavádět nechystá. Současný systém sběru ministr tehdy značil za funkční a pro evropské cíle dostatečný. „Nevidíme důvod, proč zavádět drahý systém zálohování,“ doplnil. Podle něj by za něj stát zaplatil několik miliard korun. O zlepšení stávajícího systému sběru PET lahví chce jednat s výrobci a rozvíjet ho.