Zákon o plných cenách zájezdů zatím zůstává na ministerstvu financí.

Zákon o plných cenách zájezdů zatím zůstává na ministerstvu financí. | foto: Profimedia.cz

Zákon o plných cenách zájezdů má další zpoždění

  • 15
Zákon o cenách, podle kterého mají cestovní kanceláře povinnost nabízet zájezdy jen za plné ceny včetně všech poplatků, nabírá další zpoždění. Materiál, který měl jít na přelomu srpna a září do vlády, zůstává zatím na ministerstvu financí. Shodli se na tom dnes ekonomičtí ministři.

"Jedná se o úpravu drobných detailů," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Dlouho očekávaný zákon nabral již dříve zpoždění, poslední termín pro odevzdání do vlády je zatím konec září. Podle Jakoba není zpoždění velké a zákon by měl platit ještě od ledna příštího roku. 

Zákon se nelíbí hlavně Ministerstvu průmyslu a obchodu. Podle Matyáše Vitíka z tiskového odboru jsou jejich připomínky spíše zásadní a nejde jen o detaily. "Zákon ve skutečnosti nabourává tržní mechanismy. Ještě více zpřísňuje podmínky pro podnikatele," vysvětlil Vitík. Ministerstvo požaduje, aby zákon požadoval po podnikatelích jen to, co chce evropská norma.

Za další problém považuje ministerstvo i to, že je v něm řada pojmů, které ale nejsou v právní normě definovány. "Jde například o zákaz prodávat za podnákladové ceny. Není tam definováno, co to znamená. V praxi by to mohlo znamenat, že by nemohly existovat ani sezonní výprodeje," dodal Vitík.

"Jsme rádi, že dochází k dílčím změnám zákona. Snažíme se trpělivě vysvětlit naše stanoviska," uvedl mluvčí Asociace českých cestovních agentur Tomio Okamura.