Za pololetí utratil stát o 50 miliard víc, než získal

  • 7
První půlrok stát hospodařil se schodkem 49,7 miliardy korun. Oproti prvním šesti měsícům před rokem stát utrácel o sedm procent víc, ale měl i vyšší příjmy - o devět procent. Loňský schodek ve stejném období byl o sedm procent vyšší. Dosáhl 53,4 miliardy korun.

Podle ministerstva se ale plánovaný rozpočet, který počítá se schodkem 115 miliard na konci roku, daří plnit. V polovině roku deficit dosáhl 43 procent z celkového plánu.

Ministerstvo přiznává, že mu dělá starosti zejména vybírání daní. Ty jsou totiž společně s pojistným sociálního zabezpečení zdaleka nejvýznamnějším zdrojem peněz do státní kasy. Jak platba DPH, tak inkaso spotřebních daní ale zaostávají za plánem. Podle analytiků se na horším výběru daní podepsal především vstup Česka do Evropské unie.

Například u DPH se vybralo jen 57,4 miliardy, což je 43 procent rozpočtu.

"Důvodem nižšího inkasa je zrušení výběru DPH z dováženého zboží z členských zemí EU celními orgány po vstupu ČR do EU. To je přitom faktor, se kterým mohl vzhledem k dlouhodobě plánovanému vstupu země do EU rozpočet počítat," říká Vladimír Pikora z Volksbank.

Během šesti měsíců se proti loňsku zvýšily i výdaje státu. Velká část prostředků jde na obsluhu státního dluhu. Stát totiž musí platit úroky z vydaných dluhopisů, kterými dluh kryje.

Největší zátěž pro státní kasu představuje sociální oblast, zejména výplata důchodů. Ten skončil s šestimiliardovým deficitem, i když rozpočet počítá s konečným přebytkem.

"Tento nepříznivý výsledek jepřitom z části ovlivněn poskytnutím jednorázového příspěvku důchodcům," řekl Pikora a dodal, že výsledky jasně ukazují na to, že reforma důchodového systému je nezbytná a nepomůžou pouhé kosmetické úpravy.

Stát v prvním pololetí nejvíc utratil na důchodech. (*Pozn.: sloupec "pojištění" zahrnuje sociální i zdravotní pojištění)