Prodavači řetězce Julius Meinl u soudu

Prodavači řetězce Julius Meinl u soudu | foto: ČTK

Za okrajování plísní v Meinlu udělil soud podmínky

  • 27
Soud uzavřel případ zkažených potravin, které před lety prodával řetězec Julius Meinl. Tři jeho bývalí zaměstnanci dostali podmíněné tresty v délce 32 měsíců za to, že nutili podřízené, aby okrajovali plísně, omývali oslizlé uzeniny, míchali staré saláty a falšovali na obalech data spotřeby.

Muži a dvěma ženám hrozilo až dvouleté vězení. Případ se táhne od roku 2005, kdy pracovníci Meinlu nařizovali svým podřízeným v prodejně na českobudějovické Lannově třídě, aby prodávali zkažené potraviny.

Českobudějovický soud bývalým zaměstnancům udělil podmíněné tresty na 16 měsíců s odkladem na 32 měsíců. Zároveň jim vyměřil tříletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích v potravinářství.

"Orgány nezajistily včas důkazy"
Všichni tři se proti vynesenému rozsudku odvolali. Případ bude mít proto zřejmě dohru u krajského soudu. Samosoudkyně Olga Smrčková zároveň kritizovala  Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci i policii kvůli tomu, že postupovaly laxně.

Soudkyně uvedla, že inspekce dorazila se zpožděním a vzorky vůbec neodebrala. Vzorky prý nezajistili ani policisté po trestním oznámení, řekla Smrčková.

Soudkyně uvedla, že inspekce vzorky odebrala s asi desetidenním zpožděním a také policie měla podle ní okamžitě po přijetí trestního oznámení zajistit vzorky, což neudělala.

Milan Partík, obhájce obžalované vedoucí lahůdek Terezy Urbanové, dříve argumentoval tím, že se proti firmě rozpoutala hysterická kampaň. Obvinil kvůli tomu Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Podle něj si celý příběh vymyslely prodavačky a některé z nich by měly stát před soudem pro křivou výpověď. U jedné dokonce navrhl, aby soud nechal vyšetřit její duševní stav. Obhájce připomněl, že žádná kontrola závady nezjistila a celá kauza stojí jen na pochybných výpovědích svědků. čtěte Rozsudek v kauze zkažených potravin padne příští úterý

,