Za nová místa budou tučné bonusy

  • 58
Řady nezaměstnaných by mohly brzy o něco prořídnout. Vláda schválila nařízení, podle kterého jsou pro ty, kteří v problémových regionech vytvoří nová pracovní místa, připraveny statisícové odměny. Kabinet si od nového systému finančních pobídek slibuje vytvoření tisíců nových pracovních míst.

Firma, která vytvoří pracovní místo v regionu, kde je míra nezaměstnanosti o víc než polovinu vyšší, než je celorepublikový průměr, dostane od státu 200 tisíc korun. Dalších padesát tisíc mu vláda vyplatí, pokud u něj najde uplatnění pracovník, který byl bez práce víc než šest měsíců. Stejnou částku dostane podnikatel i za zaměstnání zdravotně postiženého.

V případě, že je nezaměstnanost v daném regionu jen o čtvrtinu vyšší než ve zbytku republiky, jsou všechny bonusy poloviční.

Podle ministerstva práce nový systém vyplácení podpor nezatíží státní kasu.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí zahrnulo poskytování podpor do návrhu státního rozpočtu na rok 2005," uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Beránková v tiskové zprávě.

Finanční bonusy by skutečně mohly k nižší nezaměstnanosti přispět, připouštějí i analytici.

Ekonomové: Bonusy jsou až moc velkorysé
"Myšlenka má rozumný základ. Je rozhodně lepší, když jsou státní peníze investovány do tvorby nových pracovních míst namísto vyplácení podpor v nezaměstnanosti," říká analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Nicméně podpora podle ní může být až příliš velkorysá. Slabinou nového nařízení podle ní je, že podporu dostane i firma, která namísto nezaměstnaného člověka přijme špičkového odborníka, kterého přetáhne konkurenci. Tím totiž k nižší nezaměstnanosti nepřispěje, ale statisícovou podporu dostane, varuje Šichtařová.

Proto by se podle Šichtařové měly takové podpory přeci jen vázat spíše na umístění zdravotně postižených a dlouhodobě nezaměstnaných, než na vytvoření jakéhokoli pracovního místa.

Nezaměstnanost, úřad práce. (Ilustrační foto)

,