Z karlovarského letiště budou moci lidé od května létat do Egypta a na Krétu. Zatím mohou charterovými lety cestovat do Tuniska, Turecka a Řecka.

Z karlovarského letiště budou moci lidé od května létat do Egypta a na Krétu. Zatím mohou charterovými lety cestovat do Tuniska, Turecka a Řecka. | foto: Martin Stolař, MF DNES

Z Varů se bude létat i do Egypta a na Krétu

  • 4
Lidé, kteří letos plánují letět na dovolenou k moři z karlovarského letiště, budou mít větší výběr. Seznam letovisek dosažitelných z lázní se od května do října rozšíří ze tří na pět. K Tunisku, řeckému Rhodosu a turecké Antalyi přibude oblíbená Hurghada v Egyptě a také Heraklion na Krétě.

U cest do všech těchto míst kromě Tuniska však musí pasažéři počítat ještě s mezipřistáním v Pardubicích.

"Cestovní kanceláře konečně vycházejí vstříc poptávce klientů v kraji. Už minulé roky ukázaly, že lidé preferují odlet z karlovarského letiště. Je to pro ně rozhodně zajímavější, když za stejných cenových podmínek mohou letět k moři odsud," řekl šéf karlovarského mezinárodního letiště Václav Černý.

Cestovky s novými linkami počítají
Prodejci zájezdů nabízejí pobyty v Hurghadě s odletem třikrát měsíčně z Karlových Varů už nyní. Například v CK Alexandria stojí jedenáctidenní dovolená v pětihvězdičkovém hotelu 18 580 korun. Na internetovém serveru zájezdy.cz se dá jedenáct dní v Egyptě s polopenzí ve čtyřhvězdičkovém hotelu pořídit za téměř 35 tisíc korun pro dva lidi (včetně příplatků).

Třeba Firo Tour rozdává zájemcům katalog zájezdů a hned je i upozorňuje, že se do Egypta bude létat také z Karlových Varů. "Očekáváme větší zájem a naše očekávání se i potvrzuje. Poptávka po odletech z Varů je větší. Proč by klienti měli jezdit až na letiště do Prahy, když je pro ně odlet z Karlových Varů pohodlnější," míní Silvie Škoríková z karlovarské pobočky Firo Tour.

Že je odlet na dovolenou z Karlových Varů výhodnější, poznal už v roce 2005 Radek Černý ze Sokolova. Tehdy cestoval do Tuniska. "Karlovy Vary jsou pro mě dvacet kilometrů za rohem a nemusel jsem se plahočit tři hodiny na letiště do Prahy. V odbavovací hale v Karlových Varech je sice prostředí komornější, ale aspoň se tu nedá zabloudit jako v terminálech na Ruzyni," poznamenal Radek Černý. Dodal, že nabídka letět do Egypta z blízkých lázní ho láká.

V internetové anketě (na stránkách karlovarského letiště) na téma, jakému leteckému spojení byste dali přednost, se nejvíce lidí přiklání k letům na řecké ostrovy. Hned na druhém místě skončil chorvatský Dubrovnik a třetí Egypt. Hlasování se zúčastnily přes tři tisíce účastníků.

Obnova letiště spolkne 150 milionů Kč
Karlovarský kraj se snaží letiště mohutně vylepšovat. Nyní tady probíhá přestavba staré odbavovací haly tak, aby do konce března vyhověla podmínkám vstupu Česka do schengenského prostoru bez hranic.

Na letišti vzniknou hermeticky oddělené a kamerami střežené prostory pro odbavení cestujících ze zemí schengenského prostoru a mimo něj. "Rekonstrukce běží podle plánu. Prostor v hale se zvětší na dvojnásobek," řekl ředitel letiště Černý.

Náklady se vyhoupnou na 50 milionů korun. Z toho 20 milionů korun získá kraj z takzvaných Norských fondů.

Dalších zhruba sto milionů korun má stát nová odbavovací hala. Futuristická budova má mít tvar kovového trupu letadla. Peníze chce kraj, který je majitelem letiště, sehnat z fondů Evropské unie.

Vloni karlovarské letiště odbavilo (na odletu a příletu) asi 60 tisíc cestujících. Podle studie kraje ale počet pasažérů v budoucnosti razantně stoupne, a to až na desetinásobek dnešního stavu. V roce 2025 tu prý z letadla vystoupí nebo do něj nasedne 492 tisíc lidí ročně.

Kam se létá z Karlových Varů:

Pravidelné linky:
- Praha Ruzyně - odlet v sobotu ve 20.30 (ČSA)
- Petrohrad - odlet v sobotu ve 14.25 (ČSA)
- Moskva - od března do října - ve středu, čtvrtek a neděli v 16.35 (ČSA)
- od října do března - ve čtvrtek a v neděli v 16.35 (ČSA)
- od března do října - v pondělí v 15.20 (Aeroflot)
- od října do března - v pondělí v 11.40 (Aeroflot)

Plánované charterové lety (od května do října):
- Monastir (Tunisko, celkem 16 letů, Karthago Airlines)
- Antalya (Turecko, celkem 12 letů, Travel Service)
- Rhodos (Řecko, celkem 11 letů, Travel Service)

Letos k nim přibude:
- Hurghada (Egypt, celkem 17 letů, ČSA)
- Heraklion (Kréta, celkem 13 letů, Travel Service)

Příklady zájezdů do Egypta s odletem z Varů:
- Firo Tour - čtyřhvězdičkový hotel, 10 nocí, 16 tisíc korun (základní cena)
- CK Alexandria - pětihvězdičkový hotel, 10 nocí, 18 590 korun
- Zájezdy.cz - 10 nocí - 13 390 až 15 390 korun (základní cena)

,