Velká voda ohrožuje Tlumačov na Zlínsku téměř pravidelně.

Velká voda ohrožuje Tlumačov na Zlínsku téměř pravidelně. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Vyplavené už pojišťovna nechce

  • 277
Česká pojišťovna je kvůli velké vodě opatrnější a zpřísnila lidem uzavírání smluv. Kdo měl nebo dnes má doma velkou vodu, toho už největší česká pojišťovna proti škodě neochrání. Tuto změnu firma ohlásila v pátek, ještě ve čtvrtek byla pravidla jiná.

- FOTOGALERIE
- ON-LINE REPORTÁŽ
- MAPA PRŮTOKŮ

"Pokud byl někdo v uplynulých deseti letech jednou zaplaven, Česká pojišťovna mu nemovitost pojistí, ale s vyloučením rizika záplava/povodeň," uvedl mluvčí Václav Bálek. Změna je podle něho dočasná.

Čerstvě vytopení lidé ve Znojmě, kteří dosud nebyli pojištěni, už teď nemohou chybu napravit. Mohou se ochránit leda proti požáru nebo kroupám. Anebo musí jít jinam.

Lidé z konkurenčních velkých pojišťoven jako Kooperativa a Allianz uvedli, že "zatím" obchodní politiku nijak měnit nebudou. "Bude to záležet na celkové výši škod, které pojišťovnám vzniknou," uvedl Milan Káňa z Allianz.

Riziko vytopení se pojišťovny na českém trhu naučily lépe hlídat. Po trojích ničivých záplavách se víc oblastí jeví jako rizikové.

Po předchozích povodních v roce 2002 začaly pojišťovny vesměs uplatňovat postup "dvakrát a dost". To znamená, že pojistku odmítly nikoli po prvním, nýbrž až po druhém vyplavení.

Kdo byl vyplaven jednou, ten dostal pojistku s přirážkou. Ta podle Marka Vícha z Kooperativy mohla činit až sto procent. "Ve vysoce rizikových místech nelze majetek proti těmto pojistným nebezpečím pojistit," uvedl Vích.

Protože rok 2002 znamenal pro pojišťovny velké ztráty, zaváděly i jiná opatření. Kooperativa u povodní například nasadila spoluúčast nejméně deset tisíc korun.

Pojistky také podstatně zdražily. Před deseti lety stálo kompletní živelní pojištění domu jeden milion 650 korun, nyní to je 850 až 1800 podle rizika povodně. 

Největší pomůcka, jak se z pohledu pojišťovny vyhnout prodělečné smlouvě, má symbolické jméno Acquarius (Vodnář). Jde o systém povodňových map, které se neustále vylepšují a které ukazují, kam a s jakou pravděpodobností může velká voda přijít.

Tento týden už kvůli škodě do tří velkých pojišťoven volalo kolem dvou tisíc lidí. Dohromady hlásí škodu v řádu desítek milionů korun.

I když tentokrát peníze dostanou, není jisté, zda pojišťovna smlouvu obnoví. Jakmile "nastane pojistná událost", pak podle Bálka může pojišťovna smlouvu vypovědět a navrhnout nové podmínky.

Ukáže-li se některá oblast jako mimořádně riziková, může se stát, že do další smlouvy už se pojišťovně nebude chtít.