Vstup do EU přežilo dvacet kampeliček

  • 4
V Česku zůstane dvacet kampeliček. Jen tolik jich totiž splnilo přísnější pravidla, která zavedla Evropské unie, a navýšily kapitál na požadovanou úroveň. Deset družstevních záložen naopak skončí v likvidaci.

"Dvacet družstevních záložen prokázalo úřadu, že disponují kapitálem vyšším než 35 milionů," řekl mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Oldřich Zajíc.

Kampeličky musely podle pravidel Evropské unie zvýšit kapitál do konce ledna. Předtím jim stačilo půl milionu. - více zde

Čekalo se, že přísnější podmínky splní jen kolem deseti záložen, nakonec jich uspělo dvacet. Podle Zajíce se jedná o ty největší, které shromažďují téměř veškeré vklady. Ostatním úřad odejme licenci. Záložny pak skončí v likvidaci.

"V žádném případě se nedá mluvit o tom, že by kampeličky jako v minulosti zanikaly vlivem špatného hospodaření. Zanikly malé záložny, které se rozhodly ukončit svoji činnost," řekl Zajíc.

Koncem loňského roku na trhu působilo 35 kampeliček, po prvním lednu jich fungovalo již jen 30. Dalších 47 záložen je nyní v likvidaci a 34 v konkurzu.

Vlna pádů kampeliček přišla na podzim 1999, v polovině roku 2001 se první klienti zkrachovalých záložen dočkali náhrady části uložených vkladů. Podle Zajíce se už sektor podařilo stabilizovat, což dokládá růst vkladů o 25 procent ročně.

Mnozí členové zkrachovalých kampeliček podle něj opět uložili peníze do některé existující družstevní záložny.

Ke konci loňského září mělo téměř devatenáct tisíc členů v kampeličkách uloženo přes 1,5 miliardy korun. Dvacet největších kampeliček přitom disponuje 92 procenty objemu celkových vkladů a počtu členů.

,