Vstup do EU by významně zesílil příliv zahraničních investic

- Váhání se vstupem do Evropské unie by mohlo ekonomiku ČR připravit o potřebný zahraniční kapitál ve prospěch dalších čekatelů. "Tím, že se ekonomika ČR začlení a stane součástí EU, tak má naději na podstatně větší příliv zahraničních investic," upozornil ekonom miroslav Zámečník s tím, že vláda pro vstup do EU dělá zatím málo.
"Z úřadů vlády zatím nevychází ohledně EU žádná vysvětlovací kampaň," souhlasil novinář Alexandr Mitrofanov, další z účastníků televizní diskuse V pravé poledne.

Blížící se rok vlády rozhodně na ekonomickém poli kabinet nevyužil dostatečně. Vytknout lze zpoždění zákona o konkursu a vyrovnání i revitalizačního programu. Privatizace bank byla sice zahájena, ale stále není jasná vazba mezi bankami a podniky a očištěním jejich portfolií, shrnul Zámečník.

Komplexní hodnocení činnosti vlády bude projednávat vláda ve středu. Ihned po schválení s ním bude seznámena i veřejnost, vyhnul se konkrétní diskusi premiér Miloš Zeman. Uvedl však, že jeho úřad zdokumentoval již 700 podezřelých privatizačních kauz a podal 200 trestních oznámení, zatímco poslední vláda Josefa Tošovského nepodala trestní oznámení ani jediné, řekl Zeman.