Vláda zatím utrácí víc než dostává

  • 9
Do konce února vláda ze státního rozpočtu odčerpala 114,2 miliardy korun. Do státní kasy ale přiteklo o 24,9 miliard méně, a průběžný schodek tak už přesáhl polovinu deficitu schváleného parlamentem. V předchozích čtyřech letech se přitom dařilo státu hospodařit v prvních dvou měsících s přebytkem.

Rozpočet byl schválen se schodkem 46,2 miliardy korun. Zhoršení letošního hospodaření připisuje ministerstvo financí hlavně o šest miliard nižšímu výběru daní, především z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických osob.

"Výpadek DPH souvisí s nižším importem a posilováním kursu koruny," uvádí se ve zprávě. Resort ale očekává, že v dalších měsících roku se ztráta z ledna a února vykompenzuje. Slibuje také další omezení neoprávněných odpočtů daně z přidané hodnoty dalšími podmínkami v připravované novele zákona o DPH.

Ministerstvo financí také muselo uhradit zbytek ztráty Konsolidační banky z roku 1999 ve výši 6,1 miliardy korun.

Na příjmové straně rozpočtu se zatím neobjevily peníze z deblokace ruského dluhu, tj. 536 milionů dolarů (asi 19,7 miliardy korun). MF je chce do příjmů zahrnovat během prvního pololetí. S příjmy z dluhu by dosavadní schodek klesl na 5,3 miliardy korun.

Peníze z ruského dluhu jsou ale trnem v oku kritiků vládní rozpočtové politiky. Tvrdí totiž, že příjmová stránka rozpočtu je nadhodnocená. Samotný resort financí zatím uváděl, že z ruského dluhu získá přes dvacet miliard korun.

V únoru také pokračoval schodek na důchodovém účtu, když vybrané pojistné na důchodové pojištění předčily vyplacené důchody o pět miliard korun.