Jdeme cestou k rekordnímu deficitu státního rozpočtu a je třeba omezit výdaje, říká Petr Nečas

Jdeme cestou k rekordnímu deficitu státního rozpočtu a je třeba omezit výdaje, říká Petr Nečas | foto: David Neff, MF DNES

Vláda ODS chce šetřit propouštěním úředníků

  • 57
Vláda ODS se chystá spořit ve státním rozpočtu tak, že začne propouštět státní zaměstnance. Podle Petra Nečase, místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí, jednou z možností je, že se vláda dohodne na snížení počtu tabulkových míst ve státní správě o pět procent.

Kdyby se o toto procento snížil jen počet zaměstnanců centrálních ministerstev, šlo by o devět set lidí. Pokud by vláda chtěla sáhnout i do institucí na stát napojených, šlo by až o dvacet tisíc zaměstnanců z celkového skoro půl milionu lidí.

"Jdeme cestou k rekordnímu deficitu státního rozpočtu a je třeba omezit výdaje," říká Nečas k důvodům snižování počtu zaměstnanců.

Jen na ministerstvu práce se podle něj za posledních deset let zvýšil počet úředníků ze 400 na 739 lidí. Na nové sociální zákony chtěl úřad přijmout dalších padesát lidí. Podle Nečase se však musí přesunout jen z jiných míst v rámci úřadu.

Rozdávat výpovědi plánuje i ministr financí Vlastimil Tlustý. "Já bych chtěl začít zřetelné kroky v celní správě. Je evidentní, že celníci byli uměle zaměstnáváni po rušení celnic," říká.

Celníků je po více než dvou letech od vstupu do Evropské unie a zrušení kontrol na hranicích jen zhruba o dva tisíce méně, a to 6900. Od té doby jim však byla na bedra nakládána řada nových úkolů od výběru spotřební daně, odhalování pašování drog po vážení kamionů.

"Celní správa dostane za úkol během příštího roku snížit stavy o sedm set až tisíc lidí," říká Tlustý, pod něhož celníci spadají. V rozpočtu se tím sice hned příliš neušetří, protože se bude vyplácet odstupné, ale do budoucna se výdaje sníží.

Ministr financí je nicméně skeptický k tomu, jestli se podaří získat pro snížení počtu lidí i další úřady. "Vyzvali jsme, aby ostatní také navrhli škrty, ale zatím převládají návrhy na zvyšování výdajů," říká.

Omezit počet lidí ve službách státu si dala do vínku při nástupu k moci i ČSSD. Plán na propuštění třiceti tisíc lidí za tři roky se však smrskl na polovinu. A od příštího roku mělo opět tisíc zaměstnanců přibýt.