(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Vláda vybrala nové členy do dozorčí rady ČEZ, potvrzeni mají být v pátek

  • 9
Vláda v demisi Andreje Babiše nominovala své první dva zástupce do dozorčí rady polostátní firmy ČEZ. Budou jimi bývalý člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal a také úředník ministerstva financí Karel Tyll.

Tato dvojice prošla minulý pátek přes vládní výbor pro personální nominace, který posuzuje kandidáty dohlížející na státní firmy. A do funkce by měli být potvrzeni už v pátek na valné hromadě polostátního energetického gigantu.

Její konání provází napjaté očekávání, protože půjde o první valnou hromadu konanou v době vládnutí premiéra Andreje Babiše. Ten je dlouholetým kritikem poměrů ve firmě ČEZ a celé minulé volební období si jako ministr financí stěžoval, že nad firmou nezískal dostatečný vliv.

Podle informací MF DNES by o místo ve vedení firmy měl přijít Robert Šťastný, považovaný za nominanta KDU-ČSL a také Petr Polák. Ten zase v době svého nástupu do dozorčí rady firmy ČEZ platil za muže expremiéra Sobotky, jemuž dělal poradce.

V politickém zákulisí se spekuluje, že o místo by se měl obávat také současný předseda dozorčí rady Václav Pačes. „I jeho odvolání se zvažuje, ale všechno ještě konzultují,“ řekl MF DNES dobře informovaný zdroj z vedení ČEZu k plánu premiéra Babiše na další působení Pačese ve firmě.

Nový nominant Babišovy vlády v demisi Lubomír Lízal do loňska působil v bankovní radě ČNB, kam jej v roce 2011 nominoval tehdejší prezident Václav Klaus. Jako člen dozorčí rady ČEZ krátce působil už těsně předtím v letech 2010 až 2011 v době vlády Petra Nečase.

Karel Tyll je na ministerstvu financí od roku 2006 ředitelem odboru státního rozpočtu. Letos byl pověřen, aby vedl uvolněné místo náměstka pro veřejné rozpočty. Ministerstvo financí ho letos také nanominovalo také do Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu, který má za úkol rozdělovat finance mezi zemědělce.

O místo ve vedení ČEZ si řekli za podporu Babišovy vznikající menšinové vlády také komunisté. „Je to ČEZ, lesy, pošta nebo podniky Povodí,“ uvedl před časem člen jejich vyjednávacího týmu Jiří Dolejš, kde by chtěli mít své lidi.