Slámové víno

Slámové víno - Na slámových roštech vysychají hrozny odrůdy Chardonnay určené pro výrobu slámového vína. (28. listopadu 2003) | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

Vinaři lahvují slámové víno. Dříve než obvykle

  • 1
Díky mimořádně teplému podzimu letos vinaři lisují slámové víno až o dva měsíce měsíce dříve než obvykle. Zatímco v minulých letech se hrozny uložené na slámě či zavěšené v průvanu zpracovávaly koncem března, letos již řada vinařů slámové víno stáčí do lahví.

Hroznů bylo sice vloni kvůli jarním mrazům méně, ale díky slunnému počasí vykazovaly vysokou cukernatost.

Asi o dva a půl měsíce dříve než vloni letos slámové víno lisovala například společnost Vinné sklepy Valtice. Hrozny posbírané 17. října měly již při sklizni cukernatost kolem 25 stupňů, což odpovídá kategorii výběru z hroznů. Po více než tříměsíčním skladování na slámě se cukernatost moštu v hroznech zvýšila až na stanovený limit 40 stupňů.

Vloni jsme na tak vysoké hodnoty museli čekat až na přelom března a dubna," míní David Šťastný z vedení firmy.

Slámové víno z poslední sklizně dosáhne podle odhadů vinařů vynikajících kvalit. Hladina zbytkového cukru by se po prokvašení mohla u tohoto přírodně sladkého vína podle Šťastného pohybovat mezi 170 až 200 gramy na jeden litr. "Cukernatost je totiž jen jedním ze zákonem stanovených měřítek. Důležitější je například zbytkový cukr nebo množství aromatických látek," dodal Šťastný.

S kvalitou hroznů určených pro slámové víno jsou spokojení také zástupci Vinných sklepů Lechovice, které plánují hrozny lisovat tradičně na konci února.

"Kvalita roste také s klesajícím množstvím hroznů. A úroda byla vloni jen asi poloviční," uvedl ředitel firmy Ivan Kalaš. Hrozny uložené na slámě navíc ztratí skladováním téměř polovinu hmotnosti. Z 1000 kilogramů hroznů se tak dá získat jen asi 200 až 300 litrů vína.

,
Témata: Cukr, Nápoje, Víno, zákon