Vína po Mitterrandovi půjdou do aukce

  • 1
Milovníci vína se mohou těšit na skutečnou specialitu. Brzy budou moci ochutnat vína skutečného znalce - Francoise Mitterranda. Vdova po francouzském prezidentovi Danielle Mitterrandová se totiž rozhodla, že vína nabídne v aukci. Potřebuje prý více místa ve svém domě.

Její snacha je  totiž výtvarná umělkyně a sklep jí bude sloužit jako ateliér. Aukce navíc Mitterrandové vynese pěkných pár tisíc eur, odhaduje organizátor dražby Thierry de Maigret.

Sklep bývalého prezidenta obsahuje koňaky z roku 1865 a několik pamětních lahví, které dostal Mitterrand darem od významných zahraničních politiků a jiných prominentů.

Nejstarším kouskem v Mitterrandově sklepě je koňak Delamain z roku 1865, jehož odhadní cena se pohybuje mezi 300 a 400 eury, tedy až dvanácti tisíci korunami.

Nejstarší víno ve sklepě je z oblasti Bordeaux, Chateau le Desert. Cenu dvoulitrové lahve odhadují pořadatelé aukce na 60 až 80 eur.

Sklep ukrývá také velké množství pamětních lahví. Je mezi nimi například portské Fonseca. Tu Mitterrand dostal od portugalského prezidenta při příležitosti vstupu Portugalska do Evropské unie. Některá německá vína jsou pravděpodobně dary od bývalého německého kancléře Helmuta Kohla.

Maigret odhaduje, že za některé kousky může utržit  700 až 800 eur. Patří k nim Chateau d'Yquem a kazeta se šesti lahvemi Mouton Rothschild z roku 1990.

,