Video končí, přestává se prodávat

  • 70
Ještě mu nebylo ani třicet let, přesto už míří do důchodu. Řeč je o videorekordéru, zatím však jen v Británii. Největší britský obchodní řetězec s elektronikou Dixons, v Česku mu patří Electroworld, oznámil, že končí s prodejem videorekordérů. Poslední zásoby chce doprodat během letošních Vánoc.

"Videorekordéry s námi byly celou generaci. Mnoha lidem přinášely radost a někdy i frustraci při nahrávání na pásek. Teď však vstupujeme do digitálního věku," uvedl marketingový ředitel Dixons John Mewett pro BBC.

V Česku obchodníci zatím nic takového neplánují, ale i oni mluví o soumraku videa. Vytlačuje ho kvalitnější a stále levnější DVD. "Český trh tak daleko ještě není a bude trvat ještě řadu let, než se všechny záznamy na videokazetách přehrají jinam," říká šéf Electroworldu Jiří Řízek. Dodává, že i v tuzemsku bude v dalších letech prodej videopřehrávačů skomírat. To potvrzují i další obchodníci.

"Ještě loni se prodalo více videorekordérů, ale letos už se to překlopilo," říká šéf obchodů Datartu Pavel Sláma. Jak však dodává, Češi jsou stále poměrně konzervativní. "Mezi lidmi je hodně videokazet a většina lidí není na DVD ještě psychicky připravena," říká Sláma. Přiznává, že z jeho prodejen videokazety brzy zmizí.

Oblibu DVD zvyšuje i jejich padající cena. Nejjednodušší DVD přehrávače vyjdou zhruba na dva tisíce korun, tedy o tisícikorunu levněji než videorekordéry. DVD rekordéry (na rozdíl od přehrávačů umějí nahrávat) se začínají prodávat od devíti tisíc korun.