Většina klientů Moravia Banky brzy získá část svých peněz

- Nad klienty Moravia Banky se zatahují černá mračna beznaděje - Česká národní banka tomuto peněžnímu ústavu odebrala licenci. Klienti dostanou část svých korunových úspor z Fondu pojištění vkladů, který zahájí výplatu v pondělí. Zda však uvidí něco i ze zbývající sumy či z devizových účtů, na které se pojištění nevztahuje, není v současné době jasné. V úvahu připadají dvě varianty budoucího vývoje. První je likvidace banky - pokud po ní něco zbude, věřitelé si to rozdělí. Druhá možnost spočívá v ponechání bankovní licence a řízeném soudním vyrovnání. Podle mluvčího Moravia Banky Jaroslav a Pochmona lidé moc šancí při likvidaci banky nemají: »Trvá dlouho a na lidi toho moc z likvidačního zůstatku nezbyde.«
Zcela odlišný názor má však Česká národní banka. »V případě odejmutí licence a likvidace Moravia Banky by se díky včasnému zásahu ČNB měli klienti ke svým penězům dostat,« míní mluvčí centrální banky Martin Švehla.

Moravia Banka nyní chce, aby ČNB změnila svoje původní stanovisko a ponechala jí bankovní povolení. Jaroslav Pochmon tvrdí, že by pak Moravia svým klientům nabídla možnost vyplacení 45 procent hodnoty nepojištěných úspor nebo vkladů zbylých po výplatě z pojistného fondu, nejvíce však 18 000 korun do konce letošního roku.

Pokud by lidé na tento návrh přistoupili, neměli by už na další peníze nárok. Ti, kdo by se nespokojili s uvedenou částkou, budou mít podle Pochmona možnost získat v takzvaném soudním vy rovnání sumu peněz, která se rovná čtyřiceti pěti procentům jejich pohledávky.

Pokud by Moravia svůj slib dodržela, peníze by měli klienti dostat do dvou let od podání návrhu na vyrovnání. Co by to konkrétně znamenalo, ilustruje následující příklad. Člověk vložil tři sta tisíc korun na termínovaný účet. Fond pojištění vkladů vyplatí částku 270 000 korun a Moravia Banka stále dluží 30 000 korun.

Pokud by ČNB souhlasila se soudním vyrovnáním, pak by do dvou let mohl klient získat zpět dalších 13 500 korun, celkem tedy 283 500 korun, na místo jen 270 000 korun.