Filety z mražené tresky.

Filety z mražené tresky.

Veterináři vrátili z Česka do Číny 20 tun tresek. Byly plné vody

  • 32
Veterinární inspektoři v uplynulých dnech vrátili do Číny 22 tun rybího masa z aljašské tresky. Obsahovalo totiž větší množství vody, než bylo deklarováno.

Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Inspektoři ve Středočeském kraji podle něj zjistili, že kromě deklarovaných 20 procent vody obsahovalo mražené rybí maso zhruba o čtvrtinu více vody, než bylo uvedeno na obalu, čímž došlo ke klamání zákazníků.

"Celkem bylo dovezeno přes 22 tun, z toho bylo v kladenském mrazírenském závodě pozastaveno 19 895 kg, zbylá část 2 305 kg bude stažena od odběratelů," uvedl Duben.

V prodejně obchodního řetězce Tesco v Mělníku zjistili inspektoři nedodržení skladovacích teplot u několika masných polotovarů určených ke grilování. Teploty nedodržel ani prodejce ryb na farmářském tržišti v Roztokách u Prahy.

Prohřešky proti veterinárním předpisům odhalily také kontroly v dalších regionech. Například v pojízdné prodejně v Dříteči v Pardubickém kraji odhalili půl tuny nebaleného kuřecího masa. Prodejce u něj o více než deset stupňů Celsia překročil skladovací teplotu. Ve všech případech zahájily krajské veterinární správy správní řízení.