Ve Svinařích vyrostou nové domy

  • 1
V obci Svinaře přibude více než dvě stě rodinných domků. S tím počítají zastupitelé, kteří nedávno schválili územní plán. Jeho přijetí hodně zvažovali, návrh přijali až ve třetím kole, tentokrát zcela bez připomínek.

"Jeho prioritou je poskytnout obci plochy vhodné pro další rozvoj bydlení. Zároveň však chceme zachovat venkovský ráz naší obce, proto nepočítáme s výstavbou nových chat nebo průmyslových podniků," vysvětlil starosta obce Vladimír Roztočil.

Pod pojmem venkovský ráz obce má starosta na mysli stávající ráz krajiny, kde mají své místo pole, louky, remízky, lesíky, rybníky a příroda není poškozena civilizací. "Výstavba nových domů by měla být v souladu s tímto stavem a nemělo by docházet ke střetům s přírodou," zdůraznil starosta.

Do územního plánu zapracovalo zastupitelstvo celkem šestnáct rozvojových ploch, které se nacházejí ve všech třech částech obce, tedy ve Svinařích, Halounech a Lhotce. V budoucnu by v těchto zónách mohly být postaveny více než dvě stovky nových domů, což je zhruba stejný počet, jaký má obec v současné době.

"Jde o domy, nikoli o byty. Ostatně, obec nemá žádné byty a také žádné nové byty nevzniknou. Pouze jsme vyčlenili plochy na výstavbu rodinných domů. Zájem o tuto výstavbu v naší obci je poměrně značný," těší starostu s tím, že nejvíce by se mělo stavět na Halounech.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Z hlediska výstavby rodinných domů a s tím spojeného počtu obyvatel má tedy obec Svinaře o budoucnost postaráno. Trápí ji však jiný problém, kterým je častý nedostatek pitné vody.

"Vzhledem k suchým rokům je znatelný pokles spodní vody, což ovlivňuje zásoby vody v domovních studních našich obyvatel. Hodláme proto zpracovat studii a projekt na zásobování obce kvalitní pitnou vodou, ať již z vlastních zdrojů nebo přivedením vody odjinud," uvedl Vladimír Roztočil.

"Na tuto akci musíme připravit dostatečné množství financí. Máme k dispozici roční rozpočet ve výši 1 800 000 korun. Po povinných platbách nám zůstává zhruba 650 tisíc korun, takže volných prostředků není nazbyt," dodal starosta.