Kvůli vánočním svátkům se lidé zadlužují. Ilustrační foto

Kvůli vánočním svátkům se lidé zadlužují. Ilustrační foto | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Vánoce zvýší dluhy rodin nad 400 miliard

  • 28
Pokušení mít štědřejší Vánoce a vzít si na dárky půjčku podléhá každý rok více lidí. A to i za cenu, že na ně budou vzpomínat až do příštích Vánoc při každoměsíčních, ne vždy nízkých splátkách. Letos se zadlužení domácností dostane nad 400 miliard.

Bankéři, splátkoví prodejci a nejrůznější společnosti poskytující půjčky slaví svátky štědrosti už teď, protože k nim míří pro úvěr na spotřebu o tisíce lidí více než ve zbytku roku.

"Zájem o spotřebitelské úvěry je proti ostatním měsícům vyšší zhruba o čtvrtinu," říká mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Banka loni poskytla před Vánocemi úvěry za čtyři miliardy korun, letos očekává o dvě miliardy více.

Podobná očekávání jsou i u GE Money Bank, kde předpokládají proti loňsku nárůst půjček na nákupy zhruba o pětinu.

Na konci roku se i zvyšuje počet lidí, kteří si u bank nechali vystavit kreditní kartu. "V loňském roce se před Vánocemi zdvojnásobil počet klientů, kteří si pořídili kreditní kartu," uvedla mluvčí Komerční banky Marie Petrovová.

Podobně to bude i letos. "Zatímco v průběhu celého roku převažuje zájem o splátkové financování bílé techniky, jako jsou pračky či ledničky, v předvánočním období rostou nákupy hnědé techniky, jako jsou televizory, DVD přehrávače nebo hi-fi zboží," popisuje, za co lidé utrácejí, šéf splátkového prodejce GE Money Multiservis Jiří Pathy.

Kromě obchodníků a bank na předvánoční horečce vydělá i stát, který díky vyšším prodejům vybere více na daních. "Výsledkem bude nejen vyšší příjem státní kasy z DPH, spotřebních daní, ale i růst celé ekonomiky," uvedla analytička společnosti Raiffeisenbank Helena Horská.

Přibude i neplatičů
Předvánoční apetit popožene zadlužení českých domácností do nových rekordů. Dosud mají Češi napůjčováno téměř 377 miliard korun. Z toho spotřební úvěry a kontokorenty na bankovních účtech dělají téměř sto miliard korun. Největší část, čtvrt bilionu korun, tvoří úvěry na bydlení.

Když se vezmou v úvahu rostoucí útraty před Vánocemi, vyšplhají se celkové dluhy v posledních týdnech roku až na 400 miliard korun.

S více dluhy přibude i těch, kteří po vystřízlivění po Novém roce zjistí, že je nejsou schopni splácet. Právě u půjček na spotřebu je procento neplatičů největší. Lze je sice snadněji získat, jsou však dražší.

Podle poslední zprávy České národní banky z konce října není schopen tyto půjčky splácet každý sedmý dlužník. U hypoték je situace lepší, tam jde pouze o čtyři procenta rodin.

Vyvarovat se pádu do dlužnické pasti lze už na počátku, kdy je třeba si všímat všech poplatků, které banka naúčtuje a které zahrnuje takzvaná roční úroková sazba. Ta se dnes pohybuje mezi deseti až dvaceti procenty. Například u České spořitelny lze pořídit 50tisícový úvěr na rok za cenu měsíčních splátek 4400 korun.

Mnohem dráže vyjde úvěr u společností, jako je Provident Financial či Profireal. Ti sice dojedou až do domu a nechtějí takové záruky jako banka, ale zato si naúčtují mnohem vyšší poplatky.

Například vzít si 50 tisíc u Provident Financial na jeden rok znamená posílat každý týden na splátkách 1600 korun. Celkem tak člověk zaplatí 83 tisíc korun.