Obec Oznice na Valašsku.

Obec Oznice na Valašsku. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Valašský unikát: vesnice Oznice má jen sedm obyvatel bez práce

  • 25
Obec Oznice u Valašského Meziříčí se může pochlubit krajským unikátem. Ačkoli tam žije jen 411 lidí, má vesnice nejnižší nezaměstnanost na východní Moravě. Z podpory v nezaměstnanosti zde žije pouze sedm lidí. Přitom před 12 lety byla obec na opačném konci žebříčku.

"Za vysokou nezaměstnaností vidím hlavně nechuť. Tady lidé pracovat chtějí a práci si našli," tvrdí starosta Přemysl Sousedík. Obec, kterou vede od roku 2006, je trochu mimo hlavní silnici mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem a kdo ji projede skrz, dostane se na konec silnice.

Dál cesta nevede, jsou tam jen rozlehlé louky a les, kterým se pěší dostanou na hřeben a po něm pěšky do Bystřice pod Hostýnem nebo Hostýnských vrchů.

Podle statistiky úřadu je v obci 183 práceschopných lidí a pouhých 7 z nich žije z podpory v nezaměstnanosti. "U nás pracuje snad každý, i ti, kteří mají nějaké omezení, třeba částečný invalidní důchod. Jeden dělá hlídače, paní zase uklízí. Ve dvou staveních vyrábějí špejle," popsal starosta.

I v Oznici byla vysoká nezaměstnanost

Vždycky to tak ale nebylo. Ještě před dvanácti lety byla Oznice přesně na opačném konci žebříčku a někdo bez práce byl snad v každé chalupě. I proto se lidé nejnovějším číslům diví. "Vážně je to tak? To je pěkné. Nejvíc odtud lidé jezdí do Valašského Meziříčí nebo Jablůnky. Do Vsetína spíš míň," vypočítal řidič autobusu Josef Zetek.

Pokud se člověk rozhlédne po profesích, nejvíc je v Oznici strojařů. A právě po těch se firmy znovu začínají shánět. Druhou příčku by nejspíš obsadil potravinářský průmysl, ve Valašském Meziříčí je totiž masna a mlékárna.

Starosta Oznice Přemysl Sousedík.

Oznici tvoří domy rozeseté podél cesty, která vede jen do kopce a je tak dlouhá, jak to ve valašských vesnicích bývá: hodně. Lidé, kteří tam žijí, mají k dispozici antukové hřiště, smíšené zboží, restauraci a tři památníky - císaře Františka Josefa I., T. G. Masaryka a partyzánů. Obecní úřad slouží zároveň jako knihovna a ohlašovna požárů. Rozestavěné domy jsou asi tři a loni se tu narodily dvě děti.

"Obnovit školu zatím vůbec nepřichází v úvahu," krčil rameny Sousedík, který patří k posledním absolventům oznické malotřídky. Zavřená je dvacet let a děti už od první třídy jezdí do Meziříčí. Školka je o něco blíž, v sousední Mikulůvce. Největšími zaměstnavateli v obci jsou farma a keramická dílna.