Koutský pivovar chce vařit světlou točenou desítku i dvanáctku.

Koutský pivovar chce vařit světlou točenou desítku i dvanáctku. | foto: Profimedia.cz

V šumavském Koutě se po letech opět bude vařit pivo

  • 3
Kdyňský podnikatel po dvaatřiceti letech obnovil v Koutě na Šumavě výrobu Koutského piva, které bylo díky místní vodě nejvyhlášenější v západních Čechách i v Bavorsku. Majitel pivovaru věří, že nové pivo se prosadí nejen v Čechách ale také v bavorských hostincích.

"Už tento týden začne výroba světlé točené desítky a dvanáctky," konstatoval Jan Skala, majitel pivovaru, který koupil před čtyřmi lety.

Plně automatizovaný pivovar se čtyřmi zaměstnanci má ročně produkovat 5000 hektolitrů piva; v případě poptávky výrobu rychle rozšíří. "Do technologie jsem vložil 25 milionů korun, další desítky milionů do stavebních úprav," řekl Skala.

"Jsem velmi rád, bude to atraktivní pro turisty," uvedl starosta obce s 1100 obyvateli Václav Duffek. Kout jim má podle něj co nabídnout. Kromě pivovaru a školy v přírodě se 140 lůžky je na návsi pět památkově cenných objektů - tvrz, dnes obecní úřad, kostel, fara, špýchar a pivovarské byty. "Obcí procházejí čtyři cyklotrasy, v létě je tu hodně lidí," dodal Duffek.

Jan Skala je podle starostových informací od krachu pivovaru už šestým majitelem areálu s dvouhektarovým pozemkem, ale prvním, který tam něco buduje.

Koutské pivo má být chutnější a levnější než plzeňské značky Gambrinus a Pilsner Urquell. Odebírat ho bude zejména domažlická pivnice ve Školní ulici, kterou Skala vlastní. Ve sklepích pivovaru už připravuje velkou restauraci s 350 místy.

,