Dům, byt, nemovitost

Dům, byt, nemovitost | foto: Jiří Berger

V ruských kasárnách budou byty

  • 12
Hraniční obec Milíře s téměř dvěma sty obyvateli může zahájit největší investici po roce 1989. V bývalých kasárnách, kde působili ruští vojáci, vznikne do roka 28 nových bytů.

Radnice získala v těchto dnech od státního fondu rozvoje bydlení dotaci 16,5 milionu korun a s britskou bankou Barclays už dojednala úvěr 20 milionů korun s úrokem do čtyř procent. Stavba začne v dubnu.

„Vzniknou tam zejména byty 1+1 a 2+1, šest přízemních bezbariérových jednotek a jeden byt 3+1. Máme už dvaačtyřicet žádostí o byt, ze třetiny od místních lidí,“ řekl starosta Jan Terela.

O byty v turisticky atraktivní lokalitě uprostřed nové Chráněné krajinné oblasti Český les mají ale zájem také lidé z ostatních částí Tachovska a také Plzeňska i Karlovarska. S nájemníky, které vybere komise složená z občanů, uzavře obec smlouvu před kolaudací bytů. Obec bude splácet úvěr z nájemného. Návratnost investice je dvacet let let.

V areálu bude rozhledna
Bývalá vojenská ubytovna byla postavena v roce 1957. Tříhektarová kasárna, opuštěná před patnácti lety, převzala obec teprve v únoru 2002. V areálu chce obec letos vybudovat ještě vyhlídkovou věž s turistickou ubytovnou za půl druhého milionu korun.

„Severojižní stranu zrekultivujeme na deset parcel pro rodinné domky,“ dodal starosta.
Radnice zatím neví, co provede s deseti velkými garážemi. Zvažuje, že by je přestavěla na garáže pro občany, ale zatím nemá peníze.

Ve svažitém terénu kasáren plánuje hřiště. Kolem vrchu Javořina, nejvyšší lokální kóty se 670 metry nad mořem, chce vybudovat naučnou stezku.