V našlapaném pendolinu museli lidé stát

  • 94
Až tisíc lidí se sveze pendolinem v první den jeho nasazení na pravidelné rychlíky mezi Prahou a Děčínem. "O rychlovlak byl ráno takový zájem, že několik desítek cestujících muselo stát," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Dráhy už letos přepravily 175 milionů pasažérů.

Dopoledne se podle statistik největšího českého železničního dopravce svezl vlakem letošní 175miliontý cestující.

"Odhadujeme, že do konce roku by vlakem mohly jet další dva miliony cestujících. Celkem by tak České dráhy letos přepravily o pět milionů lidí více než loni," uvedl Šťáhlavský. Na každého občana by tak připadlo téměř 18 jízd vlakem.

Češi si v počtu cest po železnici drží prvenství mezi novými zeměmi EU. S odstupem následují Maďaři a Slováci. "Přibližně stejně často jako Češi nasedají do vlaků Němci, méně často Francouzi nebo Britové," doplnil Šťáhlavský. - více zde

K většímu využití vlaků podle něj mohou přispět také vrtochy zimního počasí. Zatímco dálnice D1 byla ráno kvůli námraze krátce uzavřena a na několika místech ji zablokovaly nehody, vlaky jezdily včas nebo jen s minimálním zdržením. - více zde

O pravidelných jízdách rychlovlaku Pendolino více zde.

O svezení pendolinem byl v první den jeho nasazení na pravidelné rychlíky mezi Prahou a Děčínem velký zájem. (23. prosince 2004)