Největší rozmach zažívá Liberec, lidé mají stále častěji zájem i o dražší bydlení, na odbyt jdou hlavně větší byty

Největší rozmach zažívá Liberec, lidé mají stále častěji zájem i o dražší bydlení, na odbyt jdou hlavně větší byty | foto: Profimedia.cz

V Libereckém kraji rostou stovky nových bytů

Sháníte nový byt? Šance nalézt bydlení odpovídající vašim představám je teď nejvyšší za poslední roky. V kraji, především pak v Liberci, vznikají stovky nových bytů. Stavební firmy a investoři je chtějí postavit před tím, než budou muset zaplatit vyšší daň z přidané hodnoty.

"V Liberci je stále vyšší poptávka po bytech, než nabídka," říká Petr Šmákal z firmy RealityPlus.

Už loni přicházely firmy s novými nabídkami, letos jich podstatně přibylo. Například nové bytové domy v Liberci-Rochlici nebo Americké ulici. "Za dva týdny prodeje jsme prodali jeden celý bytový dům," řekl Martin Kulhánek ze společnosti Imobilien AG, která byty v Rochlici staví.

V samotném Liberci přitom soukromé projekty na byty byly v minulých letech výjimkou, převládaly hlavně družstevní byty města a Intermy. Těsně před dokončením jsou desítky dalších bytů.

fotoVývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

Podle informací MF DNES se navíc v Liberci a okolí chystají ještě další velké bytové projekty, které zatím nejsou ke zveřejnění. V jiných městech jsou nové byty zatím spíše výjimkou. Firmy začínají objevovat Jablonec nad Nisou, v České Lípě mají naopak potíž zaplnit i družstevní byty se státní dotací.

I když jsou ceny nových bytů dražší, než například družstevních s dotací, stále jsou na mnohem přijatelnější úrovni než například v Praze. Proto se po bydlení v Liberci rozhlíží i lidé z Prahy. Někteří si tu byty pořizují i jen jako víkendovou základnu pro lyžování na Ještědu.

V kraji ale panují velké rozdíly v cenách novostaveb: například v Jilemnici se nové byty prodávají ještě pod dvacet tisíc korun za metr, v Liberci se mnoho bytů pod 25 tisíc korun sehnat nedá.

Ceny se ale těžko srovnávají: vybavení se často velmi liší. Zcela jinde jsou ceny horských apartmánů, které rostou v Krkonoších a Jizerských horách, tady můžete zaplatit až 60 tisíc korun za metr.

Zkušenosti investorů ukazují, že lidé v kraji bohatnou a mají zájem o čím dál kvalitnější bydlení. Na odbyt jdou hlavně větší byty. Některé projekty už vůbec nenabízí byty o velikosti 1+kk.

Přibývají i luxusnější projekty
Přibývají i podstatně luxusnější projekty, například byty v Americké ulici budou mít nonstop ostrahu a recepci. To vše se promítne i v ceně.

Největší zájem o nové byty mají podle realitních makléřů hlavně mladší lidé a rodiny. Další silnou skupinou kupujících jsou také lidé, kteří byty kupují jako investici a chtějí je dál pronajímat nebo přenechat potomkům. "Zvažovali jsme koupi spíše bytu v panelovém domě, ale rozdíly v ceně už nejsou tak velké. Takto budeme platit mnohem méně za topení a budeme v novějším a snad i kvalitnějším bytě," řekla Lenka Plíšková z Liberce.

Postavit nový byt ale neznamená automaticky okamžitě sehnat kupce. Řada již dokončených projektů není ještě stále zaplněná, například polyfunkční dům v Lipové ulici v centru Liberce. "Jsou tam ještě volné hlavně nejmenší a největší byty," podotkl Jiří Zeliesko z realitní kanceláře Relia.