Ekonomické fórum v Davosu

Ekonomické fórum v Davosu - Policisté postávají u autobusové zastávky ve švýcarském Davosu, kde 24. ledna pokračovaly přípravy na Světové ekonomické fórum. (24. ledna 2004) | foto: AP, ČTK

V Davosu se znovu sjíždějí mocní

  • 6
Mocní z celého světa se jako každý rok sjíždějí do švýcarského Davosu. Víc než dvacet hlav států, sedmdesát ministrů a tisíce byznysmenů z 96 zemí světa bude od středy do neděle jednat o tom, co dál se světovou ekonomikou.

Zasněžené město obehnala armáda ostnatým drátem, aby na dva tisíce politiků, manažerů i podnikatelů bylo co nejlépe chráněno.

Světovému ekonomickému fóru položil základy v roce 1971 profesor Klaus Schwab.  Od té doby se tu špičky světové politiky i obchodu pravidelně scházejí. Jedinou výjimkou byl rok 2002, kdy se profesor Schwab rozhodl přenést zasedání do New Yorku, aby tak vyjádřil solidaritu s městem, které se stále vzpamatovávalo ze zářijové tragédie.

Od Iráku po tsunami
V Davosu se letos bude jednat o rozmachu čínské ekonomiky, budoucnosti Iráku po nedělních volbách, situaci na Blízkém východě i tom, jak pokračuje pomoc obětem prosincové katastrofy.

Přijede i Bono a Gere
"Tiché tsunami - nezaměstnanost, sváry a teror, souží náš svět," citovala z projevu francouzského prezidenta Chiraca agentura AP. Ten ale nakonec kvůli špatnému počasí nedorazil. Jeho projev o boji s chudobou budou ale přenášet do Davosu kamery, napsal Reuters.

Na toto téma vystoupí i generální tajemník OSN Kofi Annan a také řada umělců - mezi zpěvák skupiny U2 Bono Vox, zpěváci Peter Gabriel a Youssou N'Dour a herci Angelina Jolie nebo Richard Gere.

Britský premiér Tony Blair bude mluvit zase hovořit  o klimatických změnách a  záměrech skupiny G8 v Africe. Jak Chirac, tak Blair vystoupí první den fóra.

Seznam pozvaných účastníků fóra by vůbec mohl sloužit jako publikace Kdo je kdo světové politiky a byznysu. V Davosu bude okolo 2500 hostů a další stovky novinářů.
 
Mezi hosty jsou tak zvučná jména jako nejbohatší muž světa a majitel největší softwarové firmy Microsoft Bill Gates, počítačový magnát Michael Dell nebo miliardář George Soros. A šéfové největších světových koncernů jako Shell, BP, Nestlé, Deustche Bank, Unilever, Cisco, Pfizer, Novartis, Vodafone nebo Hewlett-Packard.

Chybět nebude ani český prezident Václav Klaus. Jeho tématem je role malých zemí v Evropské unii.

, ,