Ministerstvo by o vozech mělo informovat městské úřady, zodpovědné za registrace nových vozů, a STK stanice.

Ministerstvo by o vozech mělo informovat městské úřady, zodpovědné za registrace nových vozů, a STK stanice. | foto: Michal Šafránek, iDNES.cz

V Česku se objevily vozy Mitsubishi, které nejde přihlásit

  • 2
Na českém trhu se objevily nové vozy značky Mitsubishi, které neplní evropské ani české homologační požadavky, a nejde je proto přihlásit do provozu. Jde převážně o modely Pajero a L200, které byly původně určeny zřejmě do Spojených arabských emirátů. ČTK to sdělila mluvčí dovozce Ivana Zimová.

Společnost M Motors CZ, která na českém trhu japonskou značku Mitsubishi Motors zastupuje, oznámila výskyt nehomologovaných aut ministerstvu dopravy.

Podle Zimové se na tyto vozy od "šedých dovozců" nevztahuje celoevropská záruka Mitsubishi Motors, auta neplní emisní normu
Euro 4, při opravách nelze použít evropské dílenské příručky a při kontrole vozů nefunguje diagnostika, neboť není k dispozici potřebný software.

Homologační štítek nesplňuje požadavky směrnic EU, nejsou schváleny dle příslušné směrnice pro elektromagnetickou kompatibilitu, nemusí být vybaveny imobilizérem, často nemají airbagy a nejsou vybaveny systémem naklápění světel z místa řidiče.