Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Václav Pancer, MF DNES

V Česku mírně roste spotřeba chleba, v průměru ho sní každý 43 kilo

  • 21
V Česku loni druhým rokem po sobě mírně vzrostla spotřeba chleba. Zatímco předloni činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Spotřebitelé podle pekařů chleba stále častěji upřednostňují před dražším pečivem dopékaným ze zmrazených polotovarů.

Údaje o loňské spotřebě ve středu při příležitosti oslav Světového dne chleba uvedl předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Dnešní akční ceny chleba v obchodech

Chléb je často zařazovaný do akčního zboží a můžete ušetřit až 40 %. Prohlédněte si aktuální nabídku!

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vychází, se v Česku loni vyrobilo 306 205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Naopak produkce běžného pečiva se snížila o skoro procento na 284 307 tun.

Za chleba loni jeden člověk v průměru utratil zhruba tisíc korun. Spotřebitelská cena chleba, která letos v srpnu dosáhla v průměru 23,14 koruny za kilogram, je dle šetření Eurostatu osmá nejnižší v Evropské unii.

Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. "Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků," řekl Dřízal.

Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent. Ta sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů za energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobé ekonomické ztráty pekařů, dodal předseda pekařského svazu.

,