Lasagne s cuketou a houbami. Ilustrační snímek

Lasagne s cuketou a houbami. Ilustrační snímek | foto: Isifa

V Česku jsou lasagne s koňským masem, varuje Brusel. Dovozce to odmítá

  • 136
Koňské maso se možná dostalo i do České republiky. Téměř 15 tisíc kusů výrobku Lasagne Bolognese s obsahem koňské DNA údajně doputovaly do firmy Bidvest. Varování o dodávce dostala Státní veterinární správa. Společnost tvrdí, že tato konkrétní dodávka zůstala u výrobce v Lucembursku.

O přítomnosti koňského masa v produktech mířících do Česka informovala zpráva systému rychlého varování RASFF. Množství koňského masa nezmiňuje.

"Státní veterinární správa okamžitě požádala o prošetření příjmu (pozastavení uvádění do oběhu a úřední odběr vzorků) zásilky ve společnosti Bidvest v těchto krajích: Moravskoslezský, Liberecký, Středočeský a Kraj Vysočina," uvedl mluvčí Josef Duben.

Výrobcem těchto lasagní s datem spotřeby 6. června 2014 je firma Tavola S.A. Comigel z Lucemburska.

"Inkriminovaná šarže lasagní do našich skladů v ČR vůbec nedorazila, zůstala již u výrobce v Lucembursku," uvedl Jan Tajovský, ředitel prodeje společnosti Bidvest. Ta je největším distributorem mražených, chlazených a čerstvých potravin v České republice. Prodává také výrobky značky Nowaco.

Uvedl však, že v distribuci byly dvě šarže lasagní, které společnost přivezla před koncem loňského roku, tedy před odhalením aféry s koňským masem.

"Minulý týden jsme požádali všechny obchody, supermarkety a hypermarkety o jejich stažení z regálů. Nyní čekáme, jak dopadne rozbor v akreditovaných laboratořích," řekl Jan Tajovský. 

Koncem tohoto týdne by navíc měla Veterinární správa mít výsledky testů na přítomnost koňského masa v desítkách výrobků, které úřad odebral v tuzemských řetězcích koncem minulého týdne.

Koňské maso není zdravotně závadné, ale tím, že výrobci zamlčují jeho obsah v produktech, se dopouštějí podvodu. Skandál s přítomností koňské DNA v potravinách vypukl v polovině ledna v Británii a Irsku. Tamní řetězce prodávaly hamburgery s koňským masem. Po hamburgerech se stejný problém objevil u lasagní. Postupně se problém objevil i v dalších zemích, například ve Francii.

,