Diskuze

Banky rozdaly dvakrát více hypoték než loni. Lidé se bojí nárůstu sazeb

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v březnu 32,7 miliardy Kč. To je o 10,2 miliardy více než v únoru 2021. Proti březnu 2020 je to o 16,4 miliardy, tedy o 101 procent více. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J74a42n 40K98l56e87i42c26h

5. 5. 2021 23:05

Úrokové sazby musí jít nahoru. Je nenormální, aby inflace byla vyšší než úroky z úvěrů.

0 0
možnosti
JZ

Lidé se hlavně bojí pádu peněz. Ten přijde a zcela jistě nebude malý. Nemovitosti dlouhodobě cenu neztrácejí, takže volba je jasná. Zhodnocení za poslední rok až šedesát procent. Která banka dává takový úrok?

0 0
možnosti
PN

Kde nedluží, není Čech. Hop, hop, hop...

0 0
možnosti
MM

To se jim to rozdává, když střadatele okrádají, uvažte kolik je úrok na běžném účtu. Banky nic nerozdaly, obraly normální lidi a podniky bez hypoték, které prostě využívají bankovní účty.

0 0
možnosti
VK

Běžný účet je snad na běžné platby domácnosti nebo podniku. Ne na zhodnocování peněz, mysliteli.

1 0
možnosti
OU
VK

Bžunda bude, až banky začnou rozprodávat hypotékáři nesplácené nemovitosti.

1 2
možnosti
SP

To slysim uz asi 20let. A porad nic. Jen nemovitosti stoji asi 3x tolik.

Pokud nejake vykyvy smerem dolu byly, tak slo o jednotky procent.:-(

3 0
možnosti
DK

takže čím dál míň lidi bude disponovat balíkem okamžitých peněz - kovid proseje velké množství lidí do problémů a chudoby, další mohutná skupina se paralelně vykrmuje hypotékama a boháči nemají důvod utrácet už všechno mají

to jsem zvědavej co s těma 3 milionama vlastně budu dělat, další nemovitost už nepotřebuji - a navíc už všude docházejí a dojdou movití nájemníci, už teď jsou pomalu vzácnější než pandy čínské

náhodou zrovna teď vím o panelových domech ve větším městě mimo Prahu kde investoři skoupili byty a už se rojí nabídky na pronájem k těm mračnům stávajících nabídek, bydlet v nich noví vlastníci moc nechtějí - jich mnogo, nájemníků už málo a ty požadované ceny nájmu jsou masakr - navíc někdo vykoupil garáže v suterénu a teď je dobrosrdečně nabízí movitým nájemníkům k pronájmu ale nejsou - a jak budou v kovidu a po kolabovat další obrovské zástupy bude to velice výživné ;-D

2 0
možnosti
TZ

Tak tam dáš samozivitelky s více dětmi za státní platbu...

0 0
možnosti
TZ

Že sazby půjdou nahoru, nebo dokonce někdo nebude mít v průběhu vždy zaměstnání je jednoznacne, s tím průměrný člověk počítá.

Větší otazník je jak dopadnou volby a kolik procent dostane strana, která plánuje zdanění majetku a naráží na nízké daně z nemovitosti jako cestu k narovnání prostředí. Aktuálně to vypadá klidně na 20% v říjnu...

1 1
možnosti
IK

Myslíte mladé komunisty. Teda vlastně oni si říkají jinak.

1 0
možnosti
MK

Pokud si někdo při inflaci 3% a úroku 2% nevezme hypotéku, tak okrádá svou rodinu.

12 2
možnosti
JD

No ono vztaźeno k bytům ten rúst cenové hladiny je vyšší než 3% ... čili se ty nůžky ještě více otevřou do plusu ...

2 0
možnosti
TP

Lidé se toho nebojí. Lidé s tím počítají. Proto si ty hypotéky teď berou. Až se sazby zvednou, tak hypoteční trh bude díky zdražení úvěrů i díky nadprodukcí za poslední rok a půl natolik vyčerpán, že se dá očekávat tlak na ceny nemovitostí. Otázka je jestli porostou pomaleji, budou stagnovat, nebo i půjdou dolů? To teď těžko říct. Ale jedno je jisté. Kdo investuje do vlastního bydlení, neprodělá i kdyby nakrásně nemovitosti krátkodobě nebo dokonce i střednědobě propadly.

1 0
možnosti
IK

Důležitá je ale forma investice. Pokud je to nemovitost, ve které i sám žiju, tak to není investice ale jde jen o zachování hodnoty.

Problém budou mít také ti lidé, kteří si vezmou teď hypotéku a splátkově to mají tak tak. Ti potom při fixaci budou asi nemile překvapení.

2 0
možnosti