Ministr Karel Havlíček a generální ředitel ČEZ  Daniel Beneš

Ministr Karel Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš | foto: ČTK

Česko neplní požadavky EU. S energetickými úsporami státu pomůže ČEZ

  • 19
Česko neplní podle evropské směrnice požadavek na energetické úspory do roku 2030 a lze očekávat, že Brusel přikročí k sankcím. Pomoct by státu se závazkem měla polostátní společnost ČEZ. Dohodu o zvyšování energetické účinnosti na ministerstvu průmyslu v Praze podepsali vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Evropská směrnice stanovuje, že stát musí v letech 2021 až 2030 uspořit 0,8 procenta z konečné spotřeby energie. Požadavek na energetické úspory stanovený pro období let 2014 až 2020 Česko neplní.

ČEZ bude mimo jiné u zákazníků vyměňovat zdroje vytápění v budovách, využívat odpadní teplo či obměňovat vozový park.

„Každý rok budeme společně hodnotit plnění této dohody jak ze strany ČEZ, tak ze strany ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Vždy sestavíme hodnotící zprávu a tu zveřejníme na webu. Cílem je zvolit takový přístup naplňování dekarbonizačních cílů, který je nákladově nejméně zatěžující pro konečného spotřebitele a umožní využít maximum evropských prostředků,“ řekl Havlíčkův náměstek pro energetiku René Neděla.

Havlíček uvedl, že podobnou dohodu už dříve MPO uzavřelo se společností ČD Cargo. „Věřím tomu, že další firmy budou následovat, uzavřít dohodu lze prakticky hned, není na tom nic těžkého,“ řekl ministr.

Upozornil, že vzor dohody je k dispozici na webu resortu, následně se podle něj už stačí jen obrátit na MPO s představou, v jaké podobě by ji společnost chtěla uzavřít. Čtvrteční podpis označil za start mobilizace veřejné sféry v oblasti energetických úspor.

Kromě podpisu byl na čtvrteční akci představen dosud největší projekt energetických úspor v Česku. Týká se studentských kolejí ČVUT v Praze, realizuje ho společnost ENESA ze skupiny ČEZ ESCO. Letos v lednu ČEZ oznámil, že areály kolejí čeká zateplení, renovace vytápění, vzduchotechniky, osvětlení a výměna oken i dveří.

Modernizace kolejí měla podle tehdejšího vyjádření firmy vyjít na 220 milionů korun bez DPH a univerzitě snížit spotřebu energie o 20 milionů korun ročně. „Energetická renovace sníží náklady na energie a vodu o čtvrtinu, což znamená významnou provozní úsporu,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

„Energetické efektivitě se věnujeme již řadu let a tato oblast moderní energetiky bude hrát stále významnější roli v naší práci. Především naše dceřiná společnosti ČEZ ESCO již u zákazníků uspořila energie za 1,6 miliardy korun a klima uchránila od 350 000 tun emisí oxidu uhličitého,“ řekl Beneš. Dobrovolná dohoda s MPO je podle něj uzavřena zatím na deset let.

V aktuálním období 2014 až 2020 by měly úspory energie v České republice podle evropské směrnice odpovídat každoročnímu snížení konečné spotřeby energie o 1,5 procenta objemu ročního prodeje energie konečným zákazníkům.

Zpráva o pokroku v oblasti, kterou v pondělí schválila vláda, podotýká, že závazek Česka v oblasti je stanoven na 204,4 petajoulů (PJ) kumulovaných úspor energie do roku 2020, ale za období 2014 až 2019 bylo dosaženo zhruba 98 PJ. Plánováno bylo 153,3 PJ. Příští rok po zaslání závěrečné zprávy tak Česku hrozí od Bruselu sankce.

,