Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Investoři větří zelený krach. Sází na pád akcií „udržitelných“ firem

  • 46
Investice do firemních opatření ohleduplných k přírodě se globálně počítají v desítkách bilionů dolarů. Udržitelný byznys se stal módním heslem, ale zároveň i příležitostí investorů, jak vydělat na neúspěšných firmách, v nichž je udržitelnost jen pozlátkem.

Investoři některých hedgeových fondů vycítili příležitost v environmentálním přístupu prosazovaném mnoha světovými firmami. Nesází však na vítěze, ale naopak na odpadlíky, díky nimž by spekulacemi mohli vydělat na poklesu cen jejich akcií.

Podle agentury Reuters sázky na jejich pád vyhledávají například investoři Carson Block ze společnosti Muddy Waters, Josh Strauss z Appleseed Capital a Chad Slater z Morphic Asset Management.

Svoje šance stavějí na argumentaci, že rostoucí ceny akcií firem jsou podpořeny zkreslenými informacemi o jejich udržitelnosti a takzvaným „greenwashingem“. Tento termín označuje dezinformace firem s cílem prezentovat své jednání jako ekologicky zodpovědné. „Greenwashing se v současnosti vymkl kontrole,“ říká Slater, jehož hedgeový fond sází na růst cen akcií, ale i na jejich propad. 

Udržitelnost jako prázdné heslo

Hodnocení pro investory, které odráží, nakolik jsou firmy zelené, není podle spekulantů na pokles vždy objektivní. Řeč je o takzvaných environmentálních standardech ESG, jimiž se řídí analytici, když radí, do jakých firem investovat. Ukazuje se, že společnosti s vysokým skóre, jež by mělo znamenat záruku udržitelnosti, naopak přitahují spekulanty.

Podle analýzy Reuters se u pěti nejvýše hodnocených firem v Británii, Francii, Německu, Španělsku a Itálii, spekuluje na pokles častěji než u firem s naopak nejnižším ratingem ESG.

Diederik Timmer, viceprezident společnosti Sustainanalytics, která je hlavním poskytovatelem dat ESG, uvádí, že klíčovým problémem jsou slabé předpisy, upravující, jaká opatření a rizika musí firmy z hlediska udržitelnosti zveřejňovat a také jejich nejednotný charakter.

O spolehlivosti tohoto ukazatele pro investory pochybují dva největší globální správci majetku spravující aktiva v hodnotě téměř jednoho bilionu dolarů, kteří si raději vytvořili vlastní systém hodnocení.

Poskytovatelé ESG dat sestavují hodnocení firem na základě mnoha opatření od managementu energetiky, genderového složení až po údaje o rozdílech v odměňování. Vliv však mají i zprávy z médií a také informace z webových stránek neziskových organizací.

Jako „udržitelné“ se podle firmy Global Sustainable Investment Alliance počítá více než čtvrtina globálně spravovaných aktiv. V součtu se jejich objem odhaduje na 31 bilionů dolarů.