Povrchový Důl ČSA se rozkládá nedaleko Litvínova (v pozadí).

Povrchový Důl ČSA se rozkládá nedaleko Litvínova (v pozadí). | foto: KrajemUhlí.cz

Obchod za miliardy. Tykač prodal důl, který zásobuje české teplárny

  • 88
Česko bude mít dva nové velké uhlobarony: Jana Dienstla a Tomáše Fohlera. Bývalý finančník Pavel Tykač, který ovládá těžební firmu Czech Coal, jim totiž prodal část své skupiny, a to společnost Litvínovská uhelná. Ta ovládá Důl ČSA, který zásobuje uhlím velkou část tuzemských tepláren.

"Dohodli jsme se, že se s kolegou Tykačem rozdělíme," řekl MF DNES místopředseda představenstva těžební firmy Czech Coal Jan Dienstl. I takhle jednoduše lze popsat miliardový obchod, který se v pondělí odehrál na tuzemském trhu.

Finančník Pavel Tykač vlastnil Czech Coal, bývalou Mosteckou uhelnou společnost, od roku 2006 z poloviny, o tři roky později ji ovládl celou a přibral k tomu i svého kamaráda ještě z dob jejich investiční skupiny Motoinvest, Jana Dienstla - ale ten měl jen menšinový podíl.

Noví uhlobaroni čekají na prolomení limitůČtěte v úterý, 19. března

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Od pondělí však platí nové uspořádání. Ze skupiny se v příštích týdnech zcela vydělí její stoprocentní dcera Litvínovská uhelná, pod kterou spadá Důl ČSA s kvalitním uhlím dodávaným hlavně teplárnám. Jejími novými majiteli bude Jan Dienstl s 50 procenty, druhých 50 procent získá dosavadní ředitel Czech Coalu Tomáš Fohler.

Zbytek skupiny, tedy hlavně Vršanskou uhelnou, jež vlastní Důl Vršany a Šverma, ale i obchod s elektřinou či některé podíly v teplárnách či strojírnách, si ponechá Pavel Tykač. Cenu transakce Dienstl neřekl. "Není to levné," ujistil. Nepochybně jde řádově o miliardy korun, za celý Czech Coal totiž Tykač v minulých letech zaplatil zhruba 19 miliard. Cena bude podle Dienstla zaplacena jednak úvěrem a jednak "z budoucích zisků Litvínovské uhelné".

Rozdělení firmy přichází ve dnech, kdy Czech Coal podepisuje dlouho očekávanou historickou smlouvu s polostátní firmou ČEZ. Ta mu zajišťuje odbyt uhlí na příštích 50 let za určené ceny, a to z Dolu Vršany, jenž má zásoby téměř 300 milionů tun uhlí. Pavlu Tykačovi tak zůstává lukrativní firma s jistým byznysem na půl století. "Při přípravě smlouvy s ČEZ se s tímto novým majetkovým uspořádáním už počítalo," říká Dienstl.

Týdeník Respekt v pondělí přinesl informaci, že švýcarští žalobci zablokovali Tykačovi tunu zlata a některá bankovní konta. Důvodem zmrazení majetku za zhruba 19 miliard korun je obnovené trestní stíhání v Česku v kauze vytunelovaných CS Fondů. Tykač to však popírá.