(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Návštěvnost Česka roste již pátým rokem, nejvýrazněji přibylo turistů z Číny

  • 2
V českých hotelech, penzionech a kempech se ve 2. čtvrtletí ubytovalo 5,5 milionu turistů, což bylo o 4,6 procenta víc než před rokem. Ze zahraničí přijelo nejvíce turistů tradičně z Německa, ve srovnání s loňskem však počet německých návštěvníků mírně klesl. Naopak přibylo Slováků a Číňanů, kteří tvořili druhou a třetí nejpočetnější skupinu turistů z ciziny.

Informace o cestovním ruchu ve druhém kvartálu letošního roku zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Návštěvnost Česka nepřetržitě roste již pátým rokem. Oproti minulému roku stouply počty domácích i zahraničních hostů. Čechů bylo o 7,9 procenta víc, počet zahraničních návštěvníků stoupl o 1,6 procenta.

Tradičně nejvíce turistů ze zahraničí dorazilo z Německa, bylo jich přibližně 535 000. Němci tvořili zhruba pětinu zahraniční klientely v ubytovacích zařízeních, v porovnání s loňskem však jejich počet klesl o 0,3 procenta.

Na druhém místě skončili návštěvníci ze Slovenska (194 000) s meziročním nárůstem o 9,2 procenta. Čínských turistů přijelo 185 000, meziročně o 27,8 procenta víc. Ubylo návštěvníků z Ruska (-1,7 procenta), Jižní Koreje (-6,2 procenta) a Rakouska (-1,3 procenta).

„Nejvýznamněji narostl počet turistů meziročně v Moravskoslezském, Středočeském a Jihočeském kraji,“ uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. 

Rostla i návštěvnost lázeňských ubytovacích zařízení. Ve druhém čtvrtletí zde bylo 230 tisíc hostů, o 3,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Mezi návštěvníky Prahy přibývají Češi z regionů

V Praze ve 2. čtvrtletí ubylo zahraničních turistů. Naopak domácích návštěvníků přijelo do metropole o 13,3 procenta víc. Celkem se v Praze ubytovalo od dubna do konce června 2,09 milionu turistů. Bylo jich o 0,4 procenta více než před rokem.

Praha byla spolu s Libereckým krajem jediným regionem, kde počet zahraničních návštěvníků klesl. Cizinci tvořili 85 procent turistů v metropoli. Nejvíc přijelo Němců (415 000), Rusů (200 000) a Britů (196 000). Od začátku roku přijelo do Prahy 3,6 milionu turistů, tedy o 3,7 procenta víc než před rokem. Nejvyšší procentuální nárůst klientely z ciziny zaznamenaly Jihočeský, Plzeňský a Zlínský kraj.

Nejméně turistů dorazilo ve druhém kvartálu letošního roku do Pardubického kraje, na Vysočinu a do Ústeckého kraje. Vysočina patří mezi kraje s nižšími počty ubytovaných hostů, zřejmě i kvůli tomu, že nemá lázně. V první polovině roku v tomto kraji přenocovalo 256 611 lidí, méně jich bylo jen v Pardubickém kraji. I tak měla Vysočina za první letošní pololetí nejvyšší počet hostů v posledních osmi letech, uvedli statistici.